Buitenland

„Nog geen spoor van vermiste Boeing 777”

KUALA LUMPUR. Er is nog altijd geen spoor gevonden van het sinds zaterdag vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Dat hebben de Maleisische onderzoeksautoriteiten maandag gezegd. Ook wordt de mogelijkheid van een kaping vooralsnog niet uitgesloten.

Redactie digitale media
10 March 2014 06:39Gewijzigd op 15 November 2020 09:16
Er is nog altijd geen spoor gevonden van het sinds zaterdag vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Ook wordt de mogelijkheid van een kaping vooralsnog niet uitgesloten. Volgens de onderzoekers hebben de Vietnamese autoriteiten nog geen bevestiging gege
Er is nog altijd geen spoor gevonden van het sinds zaterdag vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines. Ook wordt de mogelijkheid van een kaping vooralsnog niet uitgesloten. Volgens de onderzoekers hebben de Vietnamese autoriteiten nog geen bevestiging gege

Volgens de onderzoekers hebben de Vietnamese autoriteiten nog geen bevestiging gegeven dat ze debri hebben zien drijven. Eerder zag een Vietnamees marinevliegtuig een object in zee dat mogelijk een afkomstig zou zijn van de vermiste Boeing 777.

Het Franse instituut voor luchtvaartongevallen heeft Malaysia Airlines zijn hulp aangeboden in de zoektocht naar de vermiste Boeing. De instantie leidde vanaf 2009 de zoektocht naar een vliegtuig van Air France, dat tussen Rio de Janeiro en Parijs spoorloos verdween. Onderzoekers vonden resten van het toestel na 2 jaar in zee terug.

Het toestel van Malaysia Airlines, met aan boord 239 mensen, verdween in de nacht van vrijdag op zaterdag van de radar toen het onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking. Het mysterie vertoont overeenkomsten met de fatale vlucht van Air France, waardoor de Fransen willen bijspringen in het onderzoek. „We zijn bereid te assisteren bij zoekacties onder water of bij het bergen van brokstukken”, liet een woordvoerster weten.

Het lot van de Boeing is nog altijd één groot mysterie. Vliegtuigen en schepen van meerdere Aziatische landen zoeken koortsachtig naar het vliegtuig. Op het vliegveld van Kuala Lumpur wordt ondertussen onderzoek gedaan naar een mogelijk gat in de beveiliging, aangezien zeker twee passagiers met gestolen paspoorten onderweg waren. De autoriteiten houden alle opties open en sluiten een terreuraanslag niet uit.

Het vliegtuig was onderweg van Kuala Lumpur naar Peking toen het zaterdag in de nacht (lokale tijd) van de radar verdween. Sindsdien is van vlucht MH370 niets meer vernomen. Volgens een functionaris die anoniem wil blijven spitst het onderzoek zich inmiddels toe op het uiteenvallen van het vliegtuig midden in de lucht.

Volgens radargegevens heeft het toestel mogelijk rechtsomkeert gemaakt voordat het van de radarschermen verdween. De ervaren gezagvoerder van het toestel heeft echter geen melding gemaakt van een koerswijziging. Ook heeft hij geen problemen gemeld via de radio of een noodsignaal afgegeven. Het weer was goed op het moment dat het vliegtuig verdween.

Een aanslag wordt niet uitgesloten sinds bekend werd dat zeker twee gestolen paspoorten zijn gebruikt om aan boord te komen van de vermiste Boeing. De twee valse paspoorthouders, van wie de echte identiteit onbekend is, hadden waarschijnlijk tickets om na aankomst in Peking door te reizen naar Schiphol en andere Europese bestemmingen.

De politieorganisatie Interpol uitte haar „grote zorgen” dat kennelijk iedere passagier aan boord van het vliegtuig kon gaan terwijl hun paspoort geregistreerd stond in de Interpoldatabase voor gestolen documenten. Tijdens het onderzoek vond Interpol later nog meer „verdachte paspoorten”.

Aan boord van het vliegtuig waren 227 passagiers en 12 bemanningsleden. De passagiers hadden 14 verschillende nationaliteiten. Ruim 150 passagiers kwamen uit China. Volgens Malaysia Airlines was ook een 50-jarige vrouw met de Nederlandse nationaliteit aan boord van het toestel. Als het toestel neergestort is en er geen overlevenden worden gevonden, dan gaat het om het zwaarste vliegtuigongeluk van de afgelopen jaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer