Langstzittende raadslid: Politiek moet mensen niet dwarszitten
KERK-AVEZAATH. Het langstzittende raadslid van Nederland neemt vrijdagmiddag afscheid van de lokale politiek. Wim van der Linde (81) uit Kerk-Avezaath stopt er na 48 jaar mee in de Betuwse gemeente Buren. In 1966 werd hij raadslid voor de VVD. Van der Linde maakte twee herindelingen mee en gedurende 24 jaar was hij wethouder.
„Politiek was zijn leven”, zegt burgemeester De Boer van Buren. „Van der Linde stond bekend om zijn grote netwerk en het permanente campagnevoeren. Hij zocht mensen op in het ziekenhuis, ging bij inwoners op de koffie en hielp mensen waar hij kon. Zijn uitspraak ”We zijn er voor de ménsen” zal nog lang in de raadszaal nagalmen.”
U had 52 jaar in de gemeenteraad kunnen zitten.
Van der Linde: „Mijn vader was een groot aantal jaren raadslid. Na zijn overlijden heb ik me in 1962 verkiesbaar gesteld. Ik stond twaalfde op de lijst en werd net niet met voorkeurstemmen gekozen. Ik kwam een achtste stem tekort. Vier jaar later lukte het wel.”
Politici zijn er voor de mensen?
„Ja, je moet burgers helpen en niet pesten, niet dwarszitten. Natuurlijk kan niet alles, maar je moet de mensen te woord staan en als het enigszins mogelijk is helpen. Wanneer er een probleem was, ging ik er als wethouder met een ambtenaar naartoe. Als die ambtenaar dan zei dat er wel wat kon worden geregeld, stemde ik daarmee in. Maar dan moet het binnen veertien dagen in orde zijn, zei ik erbij. Als de mensen tevreden zijn, ben je zelf ook tevreden.”
Persoonlijk contact is belangrijk?
„Tegenwoordig wordt er veel te veel voor de rechtbank beslist. Dat kost alleen maar tijd en geld. Je moet een kwestie samen bespreken en een oplossing proberen te vinden. In de kleinschalige gemeente Zoelen kon dat, daar had je maar 5 kilometer te behartigen. De gemeente Buren met Lienden en Maurik erbij, 35 kilometer lang, vijftien plaatsen in totaal, vind ik groot genoeg. Waar blijft anders de binding met de inwoners? Steeds groter is niet bij voorbaat goed.”
Geen verdere herindeling dus, wat u betreft?
„Laat een gemeente als Buren zelfstandig blijven. Samenwerking tussen gemeenten waar dat profijt oplevert, is beter dan verdere samenvoeging. Als een gemeente te groot wordt, kennen mensen elkaar niet meer en kun je het niet meer overzien. Er is nu al veel bureaucratie, er zijn soms zo veel ambtenaren met een zaak bezig dat het niet opschiet. Het duurt dan maanden, terwijl mensen willen weten waar ze aan toe zijn.”
Is de politiek veranderd?
„Het wordt er niet gezelliger op. De één weet het nog beter te vertellen dan de ander. Vroeger was er meer gemeenschapszin. Er werd meer geprobeerd er samen uit te komen.”
U had eerder met de politiek willen stoppen?
„Bij elke raadsverkiezing zeiden mensen: Willem, je blijft er toch wel mee doorgaan? Ik voel nu toch wel aan dat ik ouder word. Samen met mijn broer heb ik een groot agrarisch bedrijf. Daarnaast ben ik voorzitter van een van de grootste landelijke rijverenigingen in de Betuwe, waar ik al 65 jaar lid van ben. Dat vergt ook mijn aandacht.”
Zult u de politiek missen?
„Ik blijf mensen bezoeken en ik kan nog altijd bij een raadsvergadering achter in de zaal zitten luisteren. Dat zal ik zeker doen.”