Dr. J. Hoek: Preek moet gaan over leven van vandaag
EDE. Het is niet goed als een preek evengoed tien jaar of zelfs een eeuw geleden gehouden had kunnen worden. Preken moeten slaan op het leven van vandaag.
Dat stelde dr. J. Hoek donderdagavond tijdens zijn lezing ”Verschuivingen in de prediking binnen de Gereformeerde Bond” voor de Theologische Hogeschool van de Gereformeerde Bond (THGB) Johannes Calvijn in Ede. Tijdens de avond ging dr. Hoek in op de vraag hoe het staat met de prediking in de Gereformeerde Bond binnen de Protestantse Kerk zo’n vijftig jaar nadat dr. C. Graafland het boek ”Verschuivingen in de Gereformeerde Bondsprediking” schreef.
Dr. Hoek vindt dat dr. Graafland geen recht is gedaan in de discussie naar aanleiding van zijn boek. „Hij haalde wel dingen overhoop: nieuwe bezinning op het Schriftgezag, de vrouw in het ambt, de liturgie, opstelling in de breedte van de kerk, maar ik vraag mij af wie er op goede gronden bezwaar kan hebben tegen de verschuivingen in de Gereformeerde Bond die Graafland heilzaam vond.”
Zo signaleerde hij een herwaardering van het verbond in de preek. De beloften mogen niet worden ingeperkt door de verkiezing, aldus dr. Hoek, die zijn lezing baseerde op een hoofdstuk van zijn boek ”De preek werkt”, dat volgend jaar verschijnt. „Door het geloof krijgen we deel aan de beloften, die God ons in de doop geschonken heeft. Hier zien we de spanning tussen schenking en deelachtigmaking.” Overschatting van het verbond is ook een gevaar, stemt dr. Hoek in met Graafland. „Dat heeft heilloze gevolgen, net als overschatting van de verkiezing.”
Een andere verschuiving die dr. Graafland vaststelde, was dat in de prediking steeds meer het accent werd gelegd op de praktijk van het christelijk leven. „Daarmee neemt men afstand van de traditie in het gereformeerd piëtisme om steeds meer voor de verinnerlijking te kiezen, waardoor de praktische heiliging vergeten wordt.”
Dr. Hoek is zich bewust van nieuwe gevaren in de prediking van vandaag. „Bijvoorbeeld dat zij moralistisch wordt en niet weet van het wonder van de rechtvaardiging van de goddeloze door het geloof alleen.” Hij haalt daarbij het onderzoek van een CHE-studente aan naar de plaats van het kruis in de preek. „Ze analyseerde 33 preken, bevindelijk gereformeerde tot evangelische, en slechts in een ervan werd opgeroepen tot geloof in Jezus’ volbrachte werk aan het kruis. Vandaag klinkt nogal eens de oproep om aan de slag te gaan. Maar dat is een schadelijke vermenging van Wet en Evangelie.”