Nederlandse vissers zijn bezorgd over buitenlandse kritiek op de pulskor
URK. Nederlandse vissers maken zich zorgen over de weerstand van collega’s uit omringende landen tegen de pulskor. Belangenorganisatie VisNed sprak donderdag van „verontrustende berichten” in buitenlandse media.
„Duidelijk is dat de weerstand tegen de puls verder toeneemt. Hier zal in gezamenlijkheid (overheid, sector, wetenschap) iets tegen ondernomen moeten worden, anders houden we op termijn de puls niet overeind”, aldus secretaris Geert Meun. Volgens Meun overlegt VisNed met het ministerie van Economische Zaken (EZ) over een reactie.
Een woordvoerder van EZ kon dat donderdagmiddag niet bevestigen maar zei wel dat Nederland van Brussel toestemming heeft om het vistuig te toetsen in het kader van verduurzaming van de visserij. „Wij willen de andere lidstaten er ook enthousiast voor maken.”
Vlaamse vissers zijn een petitie gestart tegen de „illegale” pulstechniek die enkele tientallen Nederlandse collega’s gebruiken bij de visserij op tong. Ook hangen de Vlamingen zwarte vlaggen aan hun schepen. De Nederlanders zouden de zee leegroven, meldden Belgische media deze week. De Vlaamse minister-president Peeters eist opheldering van Nederland en de Europese Unie.
Directeur Pim Visser van VisNed snapt niets van de Vlaamse kritiek op de pulskor. „We begrijpen de heisa niet. Belgische instituten en universiteiten hebben voor ons onderzoek gedaan naar de pulskor. Ook hebben we goed overleg met onze Belgische zusterorganisatie”, zei Visser donderdag desgevraagd. „Voor zulke beschuldigingen bestaat geen enkele grond”, vindt Visser. „Wij houden ons aan het quotum, dus van leegroven van de zee is geen sprake. Ik weet ook dat het in België genuanceerd ligt. Niet alle Vlamingen zijn tegen.”
Volgens Visser kunnen alle Europese vissers bij de EU om versnelde toelating van nieuwe technieken vragen. „Wij zijn hier met 42 schepen al een jaar of vier mee bezig. De pulskor is milieuvriendelijk omdat de zeebodem wordt gespaard, er selectiever wordt gevist en het brandstofverbruik van de kotters fors naar beneden gaat.”
Volgens Visser hebben de Belgen maar een klein tongquotum in de Noordzee. „Ze hebben precies dezelfde kansen als wij. Maar hun visserij ligt in de Keltische en Ierse Zee en daar mag deze techniek nog niet worden gebruikt.”
Vorige week verscheen ook in de Britse visserijpers een kritisch artikel. Daarin werd een verband gelegd tussen de pulstechniek en een onverklaarbare sterfte onder bruinvissen voor de Engelse kust. Ook zouden de Nederlandse kotters er op tong vissen tijdens de kwetsbare paaitijd. Een woordvoerder van een Britse vissersorganisatie New Under Ten Fishermen’s Association pleit in het artikel voor intrekking van de Europese ontheffing voor de Nederlandse pulsvissers, totdat „alle twijfel” over mogelijk gevaar van de techniek voor visbestanden is weggenomen.
Vorige maand probeerde Frankrijk Nederland te dwarsbomen in zijn poging om meer ontheffingen voor de pulskor te verkrijgen. Nederland wilde de pulskor mee laten liften met de onderhandelingen over het nieuwe Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij. Dat ging op het laatste moment niet door. Staatssecretaris Dijksma wist vervolgens van Eurocommissaris Damanaki (Visserij) gedaan te krijgen dat Nederland voor „verder onderzoek” naar de puls alsnog 42 extra vergunningen in de wacht sleepte.
Bij de pulstechniek schrikken stroomstootjes de vissen op van de bodem zodat ze het net in zwemmen. Bij de traditionele boomkor gebeurt dat met zware kettingen die over de bodem slepen.