Nieuw trans-Atlantisch verdrag frustreert Nederlands verbod schaliegaswinning
BRUSSEL. Een nieuw handelsverdrag waarover de Europese Unie en de Verenigde Staten volgende week zullen onderhandelen, maakt het voor Nederland problematisch om de winning van schaliegas te verbieden.
Dat blijkt uit een donderdag gepresenteerd rapport van de koepelorganisatie Friends of the Earth Europe. Onder meer de Nederlandse milieuorganisatie Milieudefensie is daarbij aangesloten. Door het verdrag kunnen Amerikaanse schaliegasbedrijven een schadevergoeding eisen voor misgelopen winsten wanneer minister Kamp eind dit jaar zou besluiten schaliegaswinning te verbieden.
Volgende week vindt in Brussel de vierde ronde van onderhandelingen plaats over het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. Het conceptverdrag bevat momenteel een speciale clausule. Daarin is geregeld dat bedrijven die inkomsten mislopen door milieuwetgeving –zoals een Nederlands verbod op schaliegaswinning– staten daarvoor kunnen aanklagen bij een private arbitragecommissie. Deze procedure verloopt buiten de rechter om.
Milieudefensie verzoekt minister Ploumen (Buitenlandse Handel) om er bij de Europese Commissie op aan te dringen dergelijke rechten uit het handelsverdrag te schrappen.
Ike Teuling van Milieudefensie: „Wij gaan ervan uit dat het huidige moratorium op schaliegasboringen wordt omgezet in een permanent verbod. Maar het nieuwe handelsverdrag kan roet in het eten gooien. Het recht op winst voor bedrijven wordt in dit verdrag boven de rechten van Europese burgers gesteld.”