Beurzen nemen adempauze
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen lieten woensdagmiddag weinig beweging zien. Beleggers kwamen even op adem na het sterke koersherstel van een dag eerder. Nu de politieke spanningen rond Oekraïne wat zijn afgenomen verschoof de aandacht weer naar economische cijfers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 398,30 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 670,84 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent.
„Na het wegvallen van de militaire dreiging gaan we weer over tot de orde van de dag. De Oekraïne-crisis is nog niet voorbij, maar de druk is even van de ketel”, zei beleggingsadviseur Erwin Blok van Ambassador Investments. Volgens Blok ging de aandacht vooral uit naar het banenrapport van loonstrookverwerker ADP. Daaruit bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in februari minder sterk is toegenomen dan gehoopt.
Uit de eurozone kwam woensdag een aantal positieve economische berichten. Volgens het Britse onderzoeksbureau Markit steeg de inkoopmanagersindex voor de euro-economieën vorige maand tot hoogste peil in bijna 3 jaar. Daarnaast groeide de economie van de eurozone in het vierde kwartaal conform een eerdere schatting met 0,3 procent en trokken de winkelverkopen in januari sterker dan verwacht aan.
Bij de bedrijven stonden bodemonderzoeker Fugro en kabelaar Ziggo onderaan de AEX met minnen van meer dan 1 procent. PostNL en Imtech voerden de hoofdindex van het Damrak aan met winsten van ruim 2 procent. In de MidKap gingen voedingsproducent Corbion en navigatiebedrijf TomTom aan kop met plussen van 2,8 procent. Grootste daler was vastgoedbedrijf VastNed met een verlies van 0,8 procent.
Unit4 won 0,1 procent. Advent heeft zijn bod op het softwarebedrijf gestand te gedaan. De investeerder wil de beursnotering van Unit4 zo snel mogelijk beëindigen.
In Parijs klom Carrefour ruim 4 procent. Het Franse supermarktconcern heeft zijn nettowinst vorig jaar met bijna 10 procent opgevoerd, mede dankzij groei op de Franse thuismarkt. Dat was meer dan waar analisten op hadden gerekend.
De euro was 1,3721 dollar waard, tegen 1,3735 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 102,92 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper op 108,53 dollar per vat.