Moeizaam scoren op sport en bewegen
DEN HAAG (ANP). Met de verkiezingen voor de deur worden ook ‘politiek kleurloze’ onderwerpen als sport en bewegen onderdeel van verkiezingsretoriek. Uit recente cijfers blijkt dat een op de zes kiezers standpunten over sportzaken meeneemt in het stemhokje. Voor politieke partijen is het echter lastig om daarin onderscheidend te zijn, omdat niemand eigenlijk tegen bewegen is.
Volgens onderzoeksinstituut Mulier, dat in samenwerking met het Sociaal en Cultureel Planbureau peilde, geeft 17 procent aan de sportstandpunten van politieke partijen bij het stemmen mee te wegen. De overgrote meerderheid zegt tevreden te zijn over voorzieningen in de buurt, maar denkt wel dat er meer geïnvesteerd moet worden, waarbij vooral schoolzwemmen vaak wordt genoemd. Bezuinigingen op sport zien de mensen liever niet, al worden wel mogelijkheden tot besparen gezien. De meestgenoemde daarbij zijn: topsport (evenementen) en nieuwe sportaccommodaties.
„Het is niet in om tegen te zijn”, zegt André de Jeu, van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). „Bijvoorbeeld de steun voor schoolzwemmen kan rekenen op veel lokaal opportunisme. Geen enkele partij sluit graag een zwembad of andere sportvoorziening. Dus daar loopt een partij ook niet mee te koop.”
Wat in het voordeel werkt voor investeren in sportvoorzieningen zijn de extra taken die op de gemeenten afkomen. Onder meer worden gemeenten straks verplicht om de jeugdzorg en de langdurige zorg op zich te nemen. „Daarvoor zijn sportverenigingen en voorzieningen uitermate belangrijk”, benadrukt De Jeu. „Zowel qua gezondheid als op sociaal vlak.”
Vorige maand werd in de Tweede Kamer met betrokken partijen gepraat over bewegingsonderwijs. De wens vanuit de regering is om een derde lesuur gym in te voeren in het basisonderwijs. „Maar dat lukt lang niet altijd door gebrek aan geld, een tekort aan bevoegde leerkrachten en onvoldoende accommodatie”, aldus een woordvoerder van koepelorganisatie de PO-Raad. „Wil dit voor scholen behapbaar blijven, moeten die zaken worden aangepakt.”
Dat lijkt andermaal een oproep aan de gemeenten om blijvend te investeren in sport en beheer en onderhoud van sportaccommodaties. Dat wordt overigens ook belangrijk gevonden door ruim 80 procent van de ondervraagden binnen het onderzoek van Mulier. Scoren op sport en bewegen lijkt daarmee voor de partijen bij de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen eerder regel dan uitzondering.