Beurzen herstellen na verkoopgolf
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen toonden dinsdag weer wat herstel na de verkoopgolf van een dag eerder. Beleggers haalden opgelucht adem na het bevel van de Russische president Vladimir Poetin om de troepen terug te laten keren naar de kazernes. De dreiging van een escalatie van het conflict in Oekraïne lijkt daarmee te zijn afgenomen.
„Berichten dat de Russische troepen weer terug zijn in de barakken zorgen voor een mooie beursdag. De handel zal naar verwachting op de korte termijn in het teken blijven staan van de ontwikkelingen rond Oekraïne. Uit Den Haag kwam ook goed nieuws. Het Nederlandse handelstekort blijft onder de EU-norm en we krijgen geen verdere bezuinigingen meer”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,4 procent hoger op 393,46 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 662,45 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,4 procent. De beurs in Moskou klom 4,3 procent, na de koersval van bijna 11 procent op maandag.
Grootste stijgers in de AEX waren technisch dienstverlener Imtech en bank en verzekeraar ING met winsten van respectievelijk 3,5 en 2,4 procent. ING was maandag nog de sterkste daler. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM, die op 24 maart samen met Imtech en PostNL uit de AEX zal verdwijnen, was de grootste daler met een min van 1,1 procent. Het aandeel had te kampen met een adviesverlaging door Barclays.
In Frankfurt daalde RWE 0,6 procent. Het Duitse energieconcern leed vorig jaar door grote afschrijvingen op zijn elektriciteitscentrales zijn eerste nettoverlies in 60 jaar. Het verlies van het moederbedrijf van het Nederlandse Essent bedroeg 2,8 miljard euro. Beiersdorf kreeg er 1,6 procent bij, mede dankzij beter dan verwachte jaarresultaten van de Duitse producent van verzorgingsproducten.
In Londen klom Glencore Xstrata ruim 2 procent. ’s Werelds grootste grondstoffenhandelaar boekte in 2013 een vijfde meer winst dan in 2012. Het bedrijf profiteerde onder meer van een fors hogere koperproductie en lagere kosten.
De euro was 1,3756 dollar waard, tegen 1,3765 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 103,79 dollar per vat. Brentolie werd ruim 1 procent goedkoper op 109,89 dollar per vat. De olieprijzen liepen een dag eerder op tot de hoogste niveaus in 5 maanden door de spanningen in Oekraïne.