Kerk & religie

Turkije geeft grond klooster Mor Gabriël terug

MIDYAT. De Turkse overheid heeft vorige week grond teruggegeven aan het Syrisch-orthodoxe klooster Mor Gabriël, in het zuidoosten van Turkije.

Redactie kerk
4 March 2014 08:52Gewijzigd op 15 November 2020 09:10
Archiefbeeld AFP
Archiefbeeld AFP

De gemeenschap van het oudste nog bestaande christelijke klooster ter wereld, dat in 397 werd gesticht, heeft van de Turkse overheid twaalf gebieden teruggekregen. In totaal behoort 244.000 vierkante meter grond aan het complex. Dat meldde het rooms-katholieke persbureau Agenzia Fides vrijdag. De overeenkomst over de landteruggave zou al in oktober vorig jaar gesloten zijn.

Kuryakos Ergun, hoofd van de beheersstichting Mor Gabriël, bevestigde vorige week tegenover Turkse media dat de grond is overgedragen. „We zijn blij dat we het land hebben teruggekregen zonder een gang te hoeven maken naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

De teruggave van de grond aan het klooster, dat zich bevindt zich op een plateau nabij Midyat in de provincie Mardin, is de grootste restitutie van eigendommen aan kerken in de geschiedenis van Turkije.

De grond werd in 2008 in beslag genomen door de Turkse overheid. In 2012 wees het Turkse hooggerechtshof een beroep van de Syrisch-orthodoxe gemeenschap af.

Vorig jaar september kwam de zaak in beweging, toen de Turkse president Erdogan stelde dat het land teruggegeven moest worden, als onderdeel van een democratiseringsproces.

Volgens Kuryakos Ergun is de teruggave van het land het begin van een beweging voor meer vrijheid voor de kerk. Hij hoopt dat op termijn ook meer Syrisch-orthodoxe christenen zich in Turkije kunnen vestigen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer