Haagse wijk herdenkt 550 vergissingsdoden
DEN HAAG (ANP). Den Haag herdenkt zondag een bloedige vergissing in 1945. Op 3 maart van dat jaar, kort voor de bevrijding, gooiden Britse bommenwerpers hun bommen af op de wijk Bezuidenhout. Minstens 550 mensen kwamen om het leven, van wie honderden nooit zijn teruggevonden. Het echte dodental ligt misschien nog veel hoger, omdat mogelijk ook veel onderduikers zijn gedood. Duizenden mensen raakten dakloos.
De herdenking van het ‘Vergissingsbombardement’ begint met een kerkdienst. Daarna worden bloemen gelegd bij een monument in de wijk dat de bommenregen overleefde. Tot slot is er een herdenkingsconcert bij het Koninklijk Conservatorium, dat in de wijk is gevestigd. De organisatoren verwachten ongeveer 600 mensen.
De Britten moesten eigenlijk Duitse V2-raketten bombarderen in het Haagse Bos, dat naast Bezuidenhout ligt. Bij de voorbereiding werden die doelen echter verkeerd aangegeven op de kaarten voor de piloten. Bezuidenhout kreeg daardoor de volle laag. De bommen maakten ook de gebouwen aan het Korte Voorhout in het centrum van Den Haag met de grond gelijk. Na de oorlog zijn daar het ministerie van Financiën en de Amerikaanse en Franse ambassades gebouwd.
De Duitsers trokken zich overigens niets aan van het bombardement. De nacht daarop lanceerden ze opnieuw V2-raketten. Eén ervan stortte neer bij de Schenkweg in Bezuidenhout. Acht brandweerlieden die de bombardementsbrand nog aan het blussen waren, kwamen om.