Nieuwe gebiedsbesturen Amsterdam en Rotterdam
ROTTERDAM/AMSTERDAM (ANP). De stadsdelen in Amsterdam en de deelgemeenten in Rotterdam vallen na de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart uiteen. Daarvoor in de plaats komen respectievelijk bestuurscommissies en gebiedscommissies. De nieuwe bestuursvormen moeten leiden tot een efficiëntere en compactere gemeentelijke organisatie. Stadsbesturen willen zo dichter op de burger zitten.
In Rotterdam krijgen de gebiedscommissies vooral een adviserende taak naar de gemeente. In Amsterdam gaan de bestuurscommissies ook taken namens het stadsbestuur uitvoeren.
Rotterdam krijgt in totaal 14 gebiedscommissies in plaats van de 14 deelgemeenten. De commissies, waaruit een voorzitter wordt gekozen, ontlenen hun bestaansrecht aan het oppakken van ideeën die onder de bevolking in de wijken leven en niet uit het hebben van allerlei taken en budgetten. De ideeën worden vervat in een plan dat met een advies van de gebiedscommissieleden aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. Die beslist uiteindelijk over de uitvoering ervan.
Voorlopig blijven de deelraadskantoren wel open voor de uitgifte van onder meer paspoorten en rijbewijzen. Dat is ook het geval in Amsterdam.
De hoofdstad vervangt na 19 maart de zeven stadsdelen voor evenzoveel bestuurscommissies. In de nieuwe opzet zitten net als in Rotterdam niet meer dan 15 personen in de commissies. Dat is meer dan de helft minder dan het aantal leden in de huidige deelraden. In Amsterdam kiezen ze uit hun midden een driekoppig dagelijks bestuur. Ze krijgen van het stadsbestuur een budget om hun taken uit te voeren en houden zich bezig met zaken als afvalinzameling, openbare ruimte, en groen en vergunningverlening.