Rotterdamse NIDA strijdt voor vrijheid van religie
„Waar is de barmhartige Samaritaan gebleven die zorgt voor de medemens, ook al ziet die er anders uit?” Lijsttrekker Nourdin El Ouali van moslimpartij NIDA constateert dat de politiek in Nederland verhardt en verrechtst. „Ik wil niet dat mijn zoon straks zonder enkele aanleiding wordt aangehouden en gefouilleerd alleen omdat hij lichtgetint is. Ik wil een overheid die niemand benadeelt, welke afkomst of geloof hij ook heeft.”
De zoon over wie El Ouali het heeft, is nu nog klein, zo blijkt uit de box in El Ouali’s nieuwbouwhuis in de Rotterdamse wijk Delfshaven. De muur erboven is beplakt met memovelletjes. Ordelijk ingedeeld per week heeft de campagneleidster van NIDA aangegeven wat de lijsttrekker de komende dagen te doen heeft.
El Ouali kent het klappen van de zweep. Vier jaar geleden stond hij op nummer 2 van de kandidatenlijst voor GroenLinks. Een halfjaar geleden dacht hij voor die partij opnieuw de verkiezingen in te gaan.
Wel had hij een kennissenkring met medemoslims waarmee hij regelmatig discussieerde over actuele onderwerpen. De kring groeide uit tot de beweging NIDA, dat in de Koran ”oproep” en ”stem” betekent.
NIDA roept op om artikel 1 van de Grondwet –allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld– uit te voeren. El Ouali: „Er is in Nederland sprake van een groep superieure burgers die autochtonen worden genoemd en een groep ondergeschikte burgers die allochtonen worden genoemd. De eerste groep mag de tweede groep allerlei dingen verbieden zoals hoofddoekjes en het spreken van een andere taal. Dat gaat dwars tegen de Grondwet in, dat is inconstitutioneel.”
Had u die boodschap niet via GroenLinks kunnen brengen?
„Op zich kreeg ik alle ruimte bij GroenLinks en soms heb ik die ruimte ook wel genomen. Ik ben ook zonder enige rancune weggegaan bij die partij. Maar vanuit de beweging NIDA ontstond als vanzelf een politieke partij. Toen het bestuur mij vroeg om lijsttrekker te worden, heb ik mijn hart gevolgd en heb toegestemd. NIDA zit mij veel beter dan welke politieke jas ook.”
De scheiding tussen kerk en staat wordt vaak misbruikt, zegt u.
„Ja. Onder dat mom wil Leefbaar Rotterdam dat ambtenaren geen hoofddoekjes of andere religieuze uitingen meer dragen. Maar het heeft er niets mee te maken, het is slechts een poging om religie uit de samenleving te verbannen.
De scheiding tussen kerk en staat wordt juist gewaarborgd door artikel 1 uit de Grondwet en de vrijheid van religie die we in Nederland nog hebben. Daar moeten we niet aan morrelen.”
U wilt een brug slaan tussen autochtoon en allochtoon. Hoe verhoudt zich dat met wat in de Koran staat over ongelovigen?
„Ik lees nergens in de Koran dat ik ongelovigen iets moet aandoen. Het is niet de taak van moslims om mensen de hemel in te leiden. Het is aan Allah wie er dwaalt en wie niet. Ik zie christenen als mijn broeders en zusters. We zijn allemaal nazaten van Abraham. Het christendom en de islam zijn voor 90 procent hetzelfde. Er is 10 procent verschil, maar dat is wel een wezenlijk verschil.”
Veel jongeren van Marokkaanse komaf vertonen crimineel gedrag. Wat wil NIDA daar aan doen?
„Relatief gezien valt dat wel mee. Zeker 96 procent houdt zich keurig aan de wet. Vergeleken met blanke jongens uit dezelfde arbeiderslaag van de bevolking, gedragen Marokkaanse jongens zich niet crimineler. Zij hebben veel meer talent dan de meeste mensen denken. Het is aan de overheid om dat talent aan te spreken en hen aan een baan te helpen.”
Andere moslimpartijen stranden in ruzies en haantjesgedrag. Hoe gaat dat bij NIDA?
„Dat probleem hebben alle beginnende partijen. Kijk maar naar de LPF. Het is van voorbijgaande aard. In één opzicht is de NIDA vergelijkbaar met de partij van Pim Fortuyn. Hij vertolkte een geluid dat al bij veel mensen aanwezig was, maar niet hardop mocht worden uitgesproken. Zo is dat bij ons ook: het is een bundeling van energie die al langer bestond, maar die nu een stem heeft: NIDA.”
„Maak Gaza zusterstad van Rotterdam”
Op de site van NIDA wordt El Ouali geïntroduceerd als ervaren politicus, pedagoog, docent én activist voor Gaza. Volgens de lijsttrekker van NIDA moet dat laatste zijn: mensenrechtactivist. „Ik heb hier in Rotterdam pas nog actie gevoerd voor illegalen die zomaar weken in de cel worden gestopt zonder dat ze iets hebben misdaan.”
Dat er in Gaza misstanden plaatsvinden, weet El Ouali zeker. Hij is er diverse keren zelf geweest. „Gaza is de grootste openluchtgevangenis van de wereld. Ik ben niet anti-Israël of pro-Palestina, maar ik wil dat het onrecht daar stopt.”
NIDA stelt voor om Gaza-stad een nieuwe zusterstad van Rotterdam te maken. „Met onze wereldhaven hebben we veel van onze economische ontwikkeling rechtstreeks te danken aan onze handel in de wereld. Dit schept ook verantwoordelijkheid op het gebied van mensenrechten en ontwikkelingssamenwerking op wereldniveau. Gaza-stad kan onze betrokkenheid, steun en expertise goed gebruiken.”
Dit is de laatste aflevering in een serie over lokale partijen.