Buitenland

„Russisch leger mengt zich in Krim-conflict”

SEBASTOPOL (ANP). Rusland lijkt zich met militairen in het conflict op de Oekraïense Krim te mengen. Vrijdag vertoonden naar verluidt Russische soldaten zich op vliegvelden op het schiereiland. Ook werden Oekraïense grenswachters omsingeld bij Sebastopol en drongen volgens de Oekraïense autoriteiten Russische legerhelikopters het luchtruim boven de Krim binnen.

28 February 2014 16:25Gewijzigd op 15 November 2020 09:07
beeld AFP
beeld AFP

De Oekraïense regering sprak van „gewapende invasie en bezetting”. Het parlement in Kiev vroeg om een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad. Donderdag bestormde ook al een groep bewapende mannen het parlement van de Krim. Daar zijn de spanningen tussen etnische Russen en medestanders van de nieuwe pro-westerse regering in Kiev erg hoog opgelopen.

Duitsland, Frankrijk en Polen toonden zich vrijdag „zeer ongerust” over de gebeurtenissen op de Krim. De Europese landen willen dat de partijen niets doen wat de Oekraïense territoriale integriteit kan schenden. Rusland sloeg een verzoek af van Oekraïne om te praten over de Krim. Moskou zegt zich te houden aan de afspraken met Oekraïne over de Russische Zwarte Zeevloot, die een basis heeft in Sebastopol. Wat op de Krim gebeurt, is volgens Rusland een gevolg van „interne politieke geschillen”.

In Rusland liet president Viktor Janoekovitsj liet zich voor het eerst horen sinds hij uit ‘zijn’ Oekraïne werd verdreven. Op een persconferentie in Rostov zei hij zich niet verantwoordelijk te voelen voor de doden die tijdens de protesten tegen zijn bewind zijn gevallen. Het bloedvergieten is volgens hem de schuld van het Westen en de betogers. Hijzelf zou geen opdracht hebben gegeven op demonstranten te schieten.

De nieuwe machthebbers in zijn land zijn volgens hem een „fascistische minderheid”. Het huidige parlement, dat hem heeft afgezet, is volgens hem niet legitiem. Hij riep de bevolking op de nieuwe machthebbers te dumpen „voordat het te laat is”.

Oekraïne heeft Rusland gevraagd om uitlevering van Janoekovitsj. Hij wordt in zijn land beschuldigd van massamoord op betogers tegen zijn bewind. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

Ondertussen maakten Zwitserland, Liechtenstein en Oostenrijk bekend dat ze de rekeningen van circa 20 Oekraïners bevriezen, onder meer die van Janoekovitsj en zijn zoon Oleksander. Volgens de nieuwe Oekraïense regering heeft Janoekovitsj miljarden weggesluisd uit de schatkist. Zelf ontkende hij vrijdag buitenlandse bankrekeningen te hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer