Buitenland

Israël ontvangt Merkel (nog) als vriendin

JERUZALEM. Israël krijgt aan de lopende band bezoek van buitenlandse politici, maar deze week is er echt iets bijzonders aan de hand. Het bezoek dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel deze week aan Israël brengt is namelijk groots opgezet: ze neemt maar liefst zestien ministers mee.

Alfred Muller
28 February 2014 15:52Gewijzigd op 15 November 2020 09:06
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaven na aankomst van Merkel in Jeruzalem een persconferentie. beeld EPA
De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu gaven na aankomst van Merkel in Jeruzalem een persconferentie. beeld EPA

Het doel van de ontmoeting is de betrekkingen tussen beide landen te versterken. Tevens vormt ze de start van de viering van vijftien jaar diplomatieke relaties tussen beide landen.

De contacten tussen beide landen zijn van groot belang. Na de Verenigde Staten is Duitsland Israëls belangrijkste bondgenoot. Dat Merkel met zestien ministers komt, laat zien dat de bondskanselier grote waarde hecht aan deze relaties.

Ministers van beide landen zullen dezer dagen samenwerkingsverdragen sluiten op velerlei gebied. President Shimon Peres zou Merkel vanmiddag de ‘Medaille van Onderscheid’ geven als dank voor haar inzet voor de strijd tegen antisemitisme.

Twee belangrijke gespreksonderwerpen tussen Merkel en Israëls premier Benjamin Netanyahu zijn Iran en de vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.

Netanyahu zal Merkel vragen ervoor te zorgen dat Iran zijn capaciteit verliest om in korte tijd kernwapens te maken.

Het Duitse kabinet beschouwt vrede in het Midden-Oosten niet alleen in het belang van Europa, maar ook in dat van Israël. Merkel is ervan overtuigd dat de veiligheid van Israël niet kan worden gegarandeerd als er geen vredesregeling met de Palestijnen wordt getroffen. Inmiddels is duidelijk dat het meningsverschil over Israëls beleid op de Westelijke Jordaanoever en de nederzettingen daar, diep zit.

„De Israëlische regering had de gewoonte naar kritiek te luisteren en deze vervolgens te negeren”, zegt Avi Primor, in het verleden Israëlisch ambassadeur in Duitsland en bij de Europese Unie. „Dat is veranderd vanwege de dreiging dat Europa sancties gaat heffen.”

Nu zijn Europese sancties zonder Duitse goedkeuring niet levensvatbaar. Precies daarom is Israël bezorgd dat de Duitse regering dusdanig geïrriteerd raakt dat ze ook sancties wil. „Dat zou extreem schadelijk zijn voor Israël”, aldus Primor.

Volgens dé deskundige op het gebied van betrekkingen tussen Duitsland en Israël, prof. Moshe Zimmermann van de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem, is het bezoek van Merkel „een ritueel.” Ze zal de regering ertoe proberen te bewegen akkoord te gaan met een Israëlisch-Palestijnse kaderovereenkomst waaraan de VS werken. „Als ze daarin slaagt, dan is dát het belang van het bezoek.”

Intussen hoeft Israël volgens Zimmermann niet bang te zijn dat een nieuwe generatie Duitsers de Holocaust vergeet en dat daardoor de relatie schade zal gaan lijden. „De Duitsers zijn zich vandaag de dag meer bewust van wat er in het verleden is gebeurd, dan vroeger.” Hij voegt er wel aan toe dat als de Israëlische bewindslieden even koppig blijven als ze tot nu toe waren er wel degelijk een verkilling kan optreden in de nu nog warme relatie tussen Berlijn en Jeruzalem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer