Russisch-Oekraïense spanningen lopen op
SEBASTOPOL (ANP). Gewapende troepen hebben vrijdag de controle over twee Oekraïense luchthavens overgenomen op de Krim. Volgens Oekraïne zijn Russische militairen daarbij betrokken. Het Oost-Europese land spreekt van een „gewapende invasie en bezetting” en wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om het incident te bespreken.
Volgens de Oekraïense minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov hebben Russische marinemilitairen een Oekraïens legervliegveld overgenomen in de buurt van Sebastopol. In de haven van die stad is de Russische Zwarte Zeevloot gestationeerd. Maar volgens het Russische persbureau Interfax ontkende de Zwarte Zeevloot vrijdag dat militairen van dit onderdeel in actie waren gekomen bij een van de luchthavens op de Krim.
Avakov zei ook dat gewapende mannen die Rusland vertegenwoordigen de luchthaven van de regionale hoofdstad Simferopol hadden bezet. Ze belemmerden het functioneren van de luchthaven verder niet. Volgens ooggetuigen had de groep Russische marinevlaggen bij zich.
„Ik beschouw dit als een gewapende invasie en bezetting die alle internationale afspraken en normen schendt”, zei Avakov. Hij sprak van een Russische provocatie en riep op tot gesprekken.
Donderdag drong al een onbekende gewapende groep het parlement van de Krim binnen. Ze hesen de Russische vlag op het dak van het gebouw.
De etnische Russen op de Krim zijn fel gekant tegen de nieuwe regering in Kiev die aantrad na de val van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj. Die is gevlucht en houdt naar verwachting vrijdag een persconferentie in Rusland.
De Oekraïense interim-president Aleksandr Toertsjinov riep de hoofden van de veiligheidsdiensten bijeengeroepen voor spoedberaad. Ook volgens de president zijn Russische militairen betrokken bij de „escalatie” van ontwikkelingen op het schiereiland.
Het Oekraïense parlement wil dat de VN-Veiligheidsraad bijeenkomt om zich te beraden over de crisis. In de Veiligheidsraad zijn onder meer Rusland, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië permanente leden. Oekraïne wil dat de Veiligheidsraad een overeenkomst uit 1993 bespreekt waarin de grote machten de territoriale integriteit van het Oost-Europese land garanderen.