Opinie

Berichtgeving over veiligheidshek onvolledig

De berichtgeving over de bouw van een veiligheidshek bij Beit Jala is onvoldoende gebaseerd op feiten, stelt Yochanan Visser.

Yochanan Visser
28 February 2014 10:24Gewijzigd op 15 November 2020 09:05
beeld RD, Sjaak Verboom
beeld RD, Sjaak Verboom

Kerkelijke organisaties vragen de laatste tijd om aandacht voor 58 christelijke Palestijnse families die in Beit Jala wonen, nabij Bethlehem. Ze wonen in de Cremisan-
vallei tussen Jeruzalem en Bethlehem, in een gebied waar Israël voorbereidingen treft voor de bouw van het veiligheidshek. Ook het RD (19-2) en Nederlands Dagblad besteedden aandacht aan de kwestie. De algemene teneur van deze berichten is dat Israël illegaal land afpakt van de Palestijnen en dat de betrokken families hun inkomen kwijtraken. De feiten laten echter een ander, genuanceerder beeld zien.

Intifada

De bouw van het veiligheidshek werd in 2003 begonnen nadat een golf van Palestijnse zelfmoordaanslagen meer dan duizend Israëlische burgers het leven had gekost. De meeste aanslagen vonden in Jeruzalem plaats en werden vaak gepleegd door terroristen uit de omgeving van Bethlehem. Beit Jala werd door Palestijnse terroristen in de beginjaren van de tweede intifada gebruikt om de wijk Gilo in Jeruzalem te beschieten. Deze wijk verdween daardoor achter een betonnen muur, die pas recentelijk werd afgebroken.

Dat de bewuste inwoners van Beit Jala hinder en schade zouden ondervinden wanneer het hek op de geplande route wordt gebouwd lijdt geen twijfel. Hetzelfde geldt voor de Joodse inwoners van Har Gilo en de Palestijnen in Wallaje. Har Gilo is bijvoorbeeld al aan drie zijden ingesloten door de afscheiding, die daar een muur is vanwege het risico van beschietingen.

De muur loopt in Har Gilo vaak door de achtertuin. Het Joodse dorp ligt op een uiterst belangrijke strategisch punt omdat men op de berg de hele stad Jeruzalem kan zien. Dit is de reden dat de Turkse, Engelse, Jordaanse en nu dus het Israëlische leger een basis openden in Har Gilo.

De bouw van het hek in de Cremisanvallei volgens de geplande route zal betekenen dat een deel van het land van Palestijnse boeren in Beit Jala aan de andere kant van het hek komt te liggen. Er komen echter –zoals dat elders ook is gedaan– speciale doorgangen waardoor het land toch bewerkt kan worden, zo meldde het Israëlische leger.

Het verhaal dat naar buiten wordt gebracht door pro-Palestijnse groepen zoals Sabeel en door een deel van de media bevat nog meer onjuistheden. Ha’aretz berichtte bijvoorbeeld dat het hek werd gebouwd om Har Gilo te „verbinden” met de wijk Gilo in Jeruzalem. Een blik op de kaart van de geplande route laat echter zien dat Har Gilo juist van de verbinding met Jeruzalem wordt afgesneden.

Fabel

Kerkgenootschappen en de stichting Sabeel verspreiden in Nederland de fabel dat de bouw van het hek bedoeld is om „Palestijns gebied te annexeren.” Letterlijk schrijft men dat Israël in strijd met het internationaal recht in hoog tempo doorgaat met het annexeren van Palestijns gebied. In feite is er geen sprake van annexatie maar van onteigening van het gebied waarop het hek wordt gebouwd. Onteigening of confiscatie van gebied voor de aanleg van infrastructuur is een praktijk die bijvoorbeeld ook in Nederland plaatsvindt. Hier gaat het echter om de aanleg van een voorziening die aantoonbaar levens redt. De staat Israël geeft verder compensatie aan de gedupeerden.

Dezelfde organisaties beweren dat kinderen niet meer naar school kunnen door de geplande bouw van het hek. De waarheid is echter dat Israël al in een eerder stadium heeft aangegeven dat er een speciale doorgang zou komen voor de kinderen en het onderwijzend personeel. Later werd echter besloten om het hek om de school heen te bouwen, waardoor het probleem van de toegankelijkheid zou kunnen worden opgelost.

Exodus

Een artikel van Alfred Muller in het Reformatorisch Dagblad laat Palestijnen aan het woord die grove onwaarheden vertellen. Zo beweert de organisator van een wekelijkse demonstratieve mis op het terrein van het klooster in de Cremisanvallei dat vanwege de bouw van het hek de christenen Beit Jala massaal hebben verlaten. Israël zou het land afsluiten om een land zonder mensen (Palestijnen) te krijgen. Het is echter aangetoond dat intimidatie en terreur door moslims en de islamisering binnen de Palestijnse Autoriteit de hoofdoorzaak zijn van de massale exodus van christenen uit Beit Jala.

De waarheid omtrent het hek in de Cremisanvallei kon men in het RD-artikel in de laatste alinea lezen. Daar wordt het Israëlische ministerie van Defensie geciteerd: „Het ministerie zegt dat de geplande locatie van de barrière „alleen is gebaseerd op veiligheidsoverwegingen.” Het zegt te hebben samengewerkt met de plaatselijke gemeenschap en milieuorganisaties om te zorgen dat er maximale veiligheid ontstaat, terwijl het dagelijks leven van de plaatselijke bewoners zo weinig mogelijk hinder ondervindt. De scheiding krijgt poorten waardoor mensen hun land kunnen bereiken.”

De auteur is directeur van informatieorganisatie Missing Peace.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer