Kerk & religie

Tarieven voor Liedboek Online gehalveerd

ZOETERMEER. Met ingang van 
1 maart halveert BV Liedboek de licentiekosten van Liedboek Online.

Redactie kerk
27 February 2014 14:27Gewijzigd op 15 November 2020 09:05
Beeld Sjaak Verboom
Beeld Sjaak Verboom

Dat maakte directeur Nico de Waal vanmorgen bekend. Liedboek Online is de database waarin alle liederen uit het nieuwe Liedboek zijn opgenomen voor verwerking in beamerpresentaties of liturgieën.

Een gemeente met 400 kerkgangers in de ochtenddienst betaalt straks geen 850 euro, maar 425 euro. De wijziging geldt met terugwerkende kracht voor gemeenten die al licenties hebben afgenomen.

Een „complex van factoren” is aanleiding tot de herziening, legt De Waal uit. Zo zijn er gesprekken gevoerd met de Protestantse Kerk naar aanleiding van reacties van gemeenten. Ook in het rapport van de deputaten Kerkmuziek en Liturgie van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt wordt over het Liedboek 2013 een opmerking gemaakt over het tarief. De Waal: „Daarnaast is er een voortgaande discussie in de media over auteursrechten en licentieprijzen.” Hij stelt dat het gecombineerde gebruik van boek en Liedboek Online bovendien „veel vaker voorkomt dan vooraf werd verwacht.”

Doel van de aanpassing is „het voorkómen van onnodige drempels bij de voortgaande introductie van het nieuwe liedboek. Afgelopen weken bleek dat kerken met internetuitzendingen en bea­merprojecties massaal het auteursrecht schenden. „Dit is een maatschappelijk vraagstuk dat gewoon goed geregeld moet zijn. Zéker in kerken”, aldus De Waal.

Auteursrecht speelt overigens op veel meer vlakken, zegt hij „Het begint al bij de preek van de dominee. Hij schept die tekst. Hij zal geen bezwaar hebben tegen de verspreiding van de inhoud. Maar veel preken komen tegenwoordig op internet, en dan is daar toch toestemming van de predikant voor nodig. Of neem de Bijbelvertaling. Lees je uit de Statenvertaling, of zing je uit de psalmberijming van 1773, dan zijn die teksten vrij van auteursrecht. Maar de Herziene Statenvertaling is een nieuwe vertaling die wel auteursrechtelijk beschermd is.”

Buma/Stemra heeft een generale regeling als het gaat om de uitvoeringspraktijk van muziek, zegt De Waal. „Neem je als kerk deel aan die regeling, dan kun je een mooi orgelstuk voor de dienst spelen, want dat is dan geregeld. De Protestantse Kerk in Nederland heeft zo’n contract, maar ik weet niet hoe het met andere kerken zit. Deze Buma/Stemraregeling geldt alleen voor die muziekpraktijk. Gaat het om nieuw gebruik van auteursrechtelijk beschermde werken, dan moet je een extra regeling treffen. Bijvoorbeeld als de dominee teksten waarop auteursrecht rust, zomaar in de kerkbode gaat zetten, of op internet. Bestuurlijke instanties, in dit geval de kerkenraden, zijn de eerst aangewezen verantwoordelijken om het auteursrecht goed te regelen. Bij wie je moet zijn wordt heel goed uitgelegd in de brochure over auteursrecht van de Protestantse Kerk in Nederland, te vinden op internet.”

De Waal wijst erop dat alle gemeenten met auteursrecht hebben te maken, ook heel kleine. „Je kunt tegen de fiscus ook niet zeggen: „Ik ben maar een kleine speler.” Je zou het auteursrecht vanuit jezélf moeten willen naleven. Zeker kerken moeten op dit punt waarmaken dat ze een morele gemeenschap zijn. Als er buiten de kerk diefstal wordt gepleegd, is dat erg. In de kerk is het dubbel zo erg. Zo is dit ook met auteursrecht.”


Digibron

Kerkgangers zingen vaak illegaal uit het liedboek (Reformatorisch Dagblad, 20-02-2014)

Apeldoornse kerk stopt gebruik nieuw Liedboek om prijs (Reformatorisch Dagblad, 27-12-2013)

Lied op de muur kost geld (Reformatorisch Dagblad, 04-06-2011)

Kerken te laks over auteursrecht (Reformatorisch Dagblad, 26-01-2009)

Gods boodschap met gestolen muziek (Reformatorisch Dagblad, 19-01-2009)

De Lofstem niet bang voor Buma: Koren, musici en concertorganisaties moeten alert zijn op regelen muziekrechten (Reformatorisch Dagblad, 12-01-2009)

“Christen mag niet illegaal kopiëren” (Reformatorisch Dagblad, 31-03-1998)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer