Vader strijdt voor het CDA, zoon voor de CU
RENSWOUDE. Vader wil voor het CDA de raad in, zoon is lijsttrekker voor de ChristenUnie. Genoeg stof tot discussie in huize Van ’t Foort. Vader: „Af en toe word ik er een beetje moe van. Dan laat ik hem maar ratelen.”
Sander van ’t Foort (26) was vorig jaar een van de initiatiefnemers om de CU in Renswoude actief te laten worden. Vader Leen vindt de komst van de nieuwkomer maar niets. „In ons dorp zijn we gewend samen op te trekken. De splitsing in de Hervormde Kerk in 2004 heeft hier bijvoorbeeld geen uitwerking gehad. In de raad is het CDA vanouds de grootste fractie, de SGP is ook behoorlijk gegroeid, je hebt de VVD en de wat linksere mensen stemmen op Dorpsbelang. Een derde christelijke lijst is niet nodig.”
Het verschil tussen vader en zoon uit zich ook in de kerkgang. Leen is ouderling in de hervormde gemeente. „Ik shop”, zegt zijn zoon. „Ik ga naar de baptisten en naar evangelische gemeenten. Als ik niet ga, luister ik via internet naar een preek van All Souls, een evangelische kerk in Londen.”
Vader Leen blijft het CDA loyaal. „Ik wil het christelijke element er juist versterken.” Daar richt de zoon zijn pijlen op. „Mijn vader is heel christelijk, maar landelijk wordt het CDA dat steeds minder. In Renswoude heeft de SGP het duidelijkste christelijke profiel, de CU wat minder, bij het CDA is het vager geworden doordat ook niet-christenen op die partij stemmen. De SGP staat dichter bij ons dan het CDA. We gaan nu een artikel plaatsen om het CDA voor het blok te zetten: beken kleur; wil je met de SGP in het college blijven zitten of ga je liever met de VVD verder?” Vader: „Tot de verkiezingen houden we alle opties open. Samenwerking van de christelijke partijen heeft wel mijn voorkeur.” De zoon, bedenkelijk: „Ik hoop dat iedereen in het CDA hier dat vindt.”
Jijdaar!
De komst van de CU-lijst heeft alles met Sanders persoonlijke ontwikkeling te maken. „Vanaf mijn 12e ging ik niet meer naar de kerk. Het was: lang leve de lol. Tot ik rond mijn 19e dacht: Er is meer in het leven dan dit. Zo kwam ik terug bij het geloof. Dat kwam ook doordat ik op de Christelijke Hogeschool Ede was terechtgekomen.”
Vader: „Op de Hogeschool Arnhem-Nijmegen ging het niet zo goed met hem. Toen heb ik gezegd: Nu in de auto; we gaan op de CHE praten. Daar is hij goed opgevangen.” Zoon: „Een hersteld hervormde CHE-vriend nam me mee naar een jongerenavond van Jijdaar! Dat raakte me.”
Hij werd actief in de CU: landelijk bestuurslid van jongerenorganisatie Perspectief, curator van het wetenschappelijk instituut en voorzitter van een partijcommissie die duurzaamheid promoot. „Op het partijbureau dachten we: Het moet mogelijk zijn in Renswoude ook iets te beginnen.”
De eerste zeven CU-kandidaten zijn niet ouder dan 30 jaar. „We hebben wel oudere leden, maar die wilden niet hoog op de lijst.”
Zijn vader wilde ook niet. Sander: „Hij had van mij lijsttrekker mogen zijn.” Leen: „Ik hoop dat het CDA sterk uit de verkiezingen komt. Ik voel me er thuis, vooral hier in Renswoude.” In het verleden was hij wel vriend van de CU. „Ik steunde de partij financieel. Maar op een gegeven moment dacht ik: Ik moet duidelijk zijn en voor mijn eigen partij kiezen.”
Geen lijstverbinding
Sander betreurt het dat CDA en SGP beide weigerden een lijstverbinding met de nieuwkomer aan te gaan. Vader Leen voelt er niets voor: „De ChristenUnie moet zich hier eerst maar eens bewijzen.”
Of dat gaat lukken, wordt spannend. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren zo’n 190 stemmen nodig om een zetel te halen. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen haalde de CU er in Renswoude 180. „Maar wij zijn jongens die hier zijn opgegroeid; op voetbal hebben gezeten. Mijn familie woont hier al vanaf 1773. De mensen kennen ons. Wellicht krijgen we daardoor wat extra stemmen”, hoopt Sander. „Ook van hervormde jongeren die de evangelische kant op hangen.
De SGP heeft een trouwe aanhang; die zal weinig last van ons hebben. De andere partijen meer. We vissen niet alleen in de vijver van de christelijke partijen. Een van onze kandidaten is christen, maar komt bij de VVD vandaan.”
Zijn vader kwam in 2012 tussentijds in de raad. Nu staat hij op nummer vijf. „Een jongere nieuweling heb ik als nummer vier laten voorgaan. Maar als we weer een wethouder krijgen, kom ik waarschijnlijk alsnog in de raad.”
Verzwijgen de kandidaten hun campagneactiviteiten voor elkaar? Sander: „Pa vertelt nooit wat.” Leen: „Ik heb niet altijd zin in discussie.” Het gaat er soms heftig aan toe. „Maar dat blijft niet zo als we beiden in de raad zouden zitten. Dan is het geen verkiezingstijd meer. Principieel zitten we op één lijn.”
En moeder Ingrid? Die stemt op haar zoon. „Ik zie passie bij deze jongeren. Ze hebben het rechte pad gekozen: het geloof in de Heere Christus. Ik wil hen daarin aanmoedigen.”
„Ze steunt de CU al langer”, onthult vader Van ’t Foort. „Als ik ook voor haar stemde, bracht ik mijn stem op het CDA uit, maar moest ik voor haar op de CU stemmen.” Sander: „O ja? Dat heb ik nooit geweten.”
Lees ook