Kerk & religie

Botswana weert predikanten 
na ontsporing

GABORONE. De regering van het Afrikaanse Botswana gaat welvaartspredikers weren. Het besluit heeft mogelijk ook gevolgen voor predikanten van traditionele kerken, zoals de Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika (NHKA).

Redactie kerk
26 February 2014 10:54Gewijzigd op 15 November 2020 09:02

Botswana wil buitenlandse predikanten niet langer verblijfs­vergunningen voor vijf jaar verlenen, maar alleen vergunningen voor dertig dagen, net zoals toeristen en andere bezoekers die krijgen. Kerken die een buitenlandse voorganger willen laten overkomen, moeten bovendien over minimaal 250 leden beschikken, meldden verschillende Afrikaanse media dinsdag.

Het besluit is een reactie op de groei van charismatisch kerken in het land. Die trekken veel bezoekers doordat voorgangers er allerlei positieve dingen beloven, zoals succesvolle huwelijken, promotie, rijkdom en kinderzegen. Kerkgangers geven tienden en geschenken aan de voorgangers om daarna een zegen te krijgen. Veel van deze voorgangers leiden een luxeleven met dure auto’s en riante huizen.

De invloed en de welvaart van de voorgangers zorgen voor irritatie bij de regering. De regering beschuldigt sommige voorgangers van drugshandel en beschadiging van de economie, aldus de Afrikaanse kranten.

Er zijn echter ook bronnen die zeggen dat de regering de maatregelen neemt omdat sommige voorgangers kritisch zijn over de president en de ministersploeg.

Een populaire Nigeriaanse voorganger, Peter Bollaward, werd 8 februari het land uitgezet na enkele dagen te hebben vastgezeten. Hij werd ondervraagd over het miljoenenbezit van zijn kerk en zijn eigen luxe auto’s, meldden de Botswaanse media.

In 2011 liet de president van Botswana de populaire voorganger Frances Sakufiwa uitzetten naar Zambia. De man werkte al vijftien jaar in Botswana.

De laatste jaren hebben veel leden van de methodistische, rooms-katholieke en anglicaanse kerken hun lidmaatschap opgezegd ten gunste van de charismatische kerken.

Traditionele kerken, zoals de Nederduitsch Hervormde Kerk van Afrika, vrezen nu dat de maat­regel ook buitenlandse voorgangers van hun kerken zal treffen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer