Cultuur & boeken

Eigentijdse weergave van ”Het zien op Jezus”

Een klassiek en diepgravend werk toegankelijker maken. Dat probeert Evert Barten met ”Zicht op Jezus”, een weergave van Isaäc Ambrosius’ ”Het zien op Jezus” in hedendaagse taal. Eerder verscheen van zijn hand een uitleg van ”De viervoudige staat” van Thomas Boston.

ds. K. ten Klooster 

25 February 2014 08:40Gewijzigd op 15 November 2020 09:00
beeld RD
beeld RD

De kern van het boek vormt deel 4 van het origineel. Dat gaat over het leven van Jezus hier op aarde, helder ingedeeld. Ambrosius beschrijft het zien op Jezus, voor alle tijden tot de schepping (niet het gemakkelijkste deel), dan van de schepping tot Zijn eerste komst, vervolgens van Zijn eerste komst in het vlees tot Zijn wederkomst. Korte samenvattingen van de overige delen gaan eraan vooraf en volgen erop.

Na een inleiding en een verantwoording volgt een summiere introductie over Ambrosius en zijn werk. In de loop van de tekst wordt telkens verwezen naar gedeelten in het oorspronkelijke werk voor bredere uiteenzettingen.

Het is een goede zaak dat de schrijver probeert zo dicht mogelijk bij de lezers te komen. Hij doet dat door vragenderwijs het gesprek aan te gaan. Een voorbeeld: „Zie op Jezus in Zijn leven! Hoe? Door Hem te kennen, over Hem na te denken, naar Hem te verlangen, op Hem te hopen, in Hem te geloven, Hem lief te hebben, je in Hem te verblijden, Hem aan te roepen en Hem gelijk te zijn in Zijn leven. Dan volgt de vraag: weet ik nu nog niet genoeg over Jezus, nu ik alles over Zijn leven heb gelezen? Het antwoord luidt: hoe lang je ook leeft, je zult altijd maar een klein deel van Hem kennen. Daarom is het zo belangrijk dat je over Zijn leven blijft lezen. Paulus zegt: „Wij kennen ten dele”, zie 1 Korinthe 13:9. Echt, studeer op wat je gelezen hebt over de vier jaar van Christus’ leven als Leraar in Israël. Als Paulus alle andere dingen modder noemt in vergelijking met deze kennis, dan moet dat voor jou reden genoeg zijn om er studie van te maken.”

Tal van belangrijke zaken komen aan de orde als het gaat om de gewilligheid van Jezus, dat Jezus zondaren ontvangt en waaruit dat blijkt, wat we kunnen leren van de gewilligheid van Christus, over de verzoening met God, het leven van de heiligmaking en zo zou er meer te noemen zijn.

De toon is pastoraal. Aan de orde komen ook vragen inzake de toe-eigening van het heil. Hoe dit zij, de rode draad door het boek is een rijke Christus voor een arme zondaar.

Het is echt een boek om mee aan de slag te gaan. Daar moet dan wel de tijd voor genomen worden. Hiertoe spoort de schrijver ook nadrukkelijk aan. Terecht, want dat is geen verlies maar winst. Zeker in deze tijd, waarin we in beslag genomen worden door zo veel dingen die ons van het Woord van God en van het lezen van goede boeken afhouden.

Op sommige punten zou de formulering duidelijker kunnen zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de zin dat voor Jezus het lijden pas echt begon toen Hij op bevel van Pilatus werd gegeseld. Ook spreken sommige uitdrukkingen mij wat minder aan (zo dood als een pier bijvoorbeeld). Maar dat kan bij de jongere generatie anders overkomen.

Het boek is een geslaagde poging om Ambrosius’ werk toegankelijker te maken. Ik sluit me van harte aan bij de wens van de schrijver dat jongeren –en ouderen– na het lezen ervan meer zicht hebben gekregen op Jezus.


Lees ook

Thomas Bostons ”Viervoudige staat” vertaald voor jongeren


Boekgegevens

Zicht op Jezus, Evert Barten; uitg. Den Hertog, Houten, 
2013; ISBN 978 90 331 2560 7; 189 blz.; € 19,90.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer