„Grondlegger Staphorst verdient waardig graf”
ROUVEEN. Dirk Kok (63) uit Rouveen wrijft over de verweerde grafsteen. Als je goed kijkt en je fantasie gebruikt, zie je een naam: Frederik Allard Ebbinge Wubben, geboren in 1791, overleden in 1874. Om hem heen liggen nog vijf verweerde zerken. Echtgenote Margaretha Johanna Cornelia de Groot ligt er ook. Haar naam is niet meer te lezen.
Kok vindt het een schande dat de grondlegger van de gemeente Staphorst en zijn dierbaren onder afbrokkelende en verwaarloosde stenen op het kerkhof in Rouveen liggen. Dat moet anders. Hij wil actie.
Kok is oud-beheerder van de Museumboerderij, nu Museum Staphorst, en groot Staphorstkenner. Eind vorig jaar presenteerde hij het boek ”Aanzeggen, rouw- en begrafenistradities uit Staphorst en Rouveen”. Hij publiceerde de afgelopen jaren ook een aantal andere boeken over de Staphorster gemeenschap.
Kok wil dat de graven worden opgeknapt. Gewoon omdat een beschaafde gemeenschap fatsoenlijk dient om te springen met de overblijfselen van zijn grondlegger. Hij heeft de gemeente een brief gestuurd met de vraag of er een klein bedrag beschikbaar is en hij stuurde een schrijven naar de Dorpsraad Rouveen.
Niet alleen het graf, ook de betonnen rand rond het familiegraf heeft dringend een opknapbeurt nodig. Kok wacht niet langer. Als het weer het toelaat, gaat hij alvast met sop en een borstel aan de slag om het ergste vuil te verwijderen.
Ebbinge Wubben heeft een eigen straat in Staphorst en dat is niet voor niets. De plaatselijke beroemdheid was de grondlegger van de gemeente. Hij werd in 1811 als broekie eerste burgemeester en hij vervulde die functie tot 1852.
Als dorpsbestuurder én notaris was de veelzijdige Ebbinge Wubben nauw verbonden met Staphorst. Als historicus, Statenlid en regionale steunpilaar van de liberale staatsman Thorbecke oversteeg hij de grenzen van de gemeente.
Bekend werd Ebbinge Wubben ook door zijn in 1835 verschenen ”Plaatsbeschrijving der gemeente Staphorst”. Dirk Kok roemt Ebbinge Wubben. „Heel veel kennis die ik nu heb, komt bij hem vandaan. Hij was de eerste die het allemaal kundig opschreef.”
De burgemeester, politicus, notaris en geschiedschrijver vond zijn laatste rustplaats op het kerkhof bij de hervormde kerk in Rouveen. Sinds zijn dood is er bar weinig aan zijn graf en dat van zijn dierbaren gedaan. Naar verluidt kwam zijn kleinzoon in de jaren 30 van de vorige eeuw nog weleens het graf schoonmaken. Daarna bleef het stil.
De letters zijn niet meer te lezen. Eén zerk is zelfs gebarsten doordat een boom ontsproot in een scheur. „Ik had gehoopt dat er in 2011, tijdens het 200-jarig bestaan van de gemeente Staphorst, meer aandacht zou zijn voor Ebbinge Wubben. Er was geld beschikbaar. Een klein deel had kunnen worden aangewend voor een opknapbeurt van het graf. Een gemiste kans.”
Toch was er toen wel aandacht voor de grondlegger van de Overijsselse gemeente. Tijdens de bijzondere raadsvergadering die op 14 april 2011 gehouden werd, presenteerde oud-Staphorster Klaas Tippe zijn boek ”Burgervader in Staphorst”. Deze uitgave van de Historische Vereniging Staphorst ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de gemeente was de publieksversie van het proefschrift over Ebbinge Wubben waarop Tippe een jaar eerder was gepromoveerd.
Tippe is blij met de actie van Dirk Kok. „Ik heb een paar jaar geleden ook al eens gevraagd of de zerken konden worden opgeknapt. De gemeente hoeft dat niet te doen. Het is een particulier graf. Het zou de lokale overheid sieren als ze de zaak zou restaureren. Ebbinge Wubben was zeer belangrijk voor Staphorst en Overijssel. Hij verdient een mooi graf.”