Economie

Code-Tabaksblat „fier overeind”

Voorzitter M. Tabaksblat van de commissie die regels heeft opgesteld voor goed ondernemingsbestuur bestrijdt dat de uiteindelijke code is afgezwakt ten gunste van grote bedrijven. „De code staat fier overeind.” De reacties op het dinsdag gepresenteerde rapport lopen uiteen.

Redactie economie
10 December 2003 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 00:47
DEN HAAG – Oud Unilever topman M. Tabaksblat presenteerde dinsdag de definitieve aanbevelingen voor deugdelijk ondernemingsbestuur. Een commissie van elf mensen uit het bedrijfsleven en de wereld van beleggers boog zich maandenlang over deze problematie
DEN HAAG – Oud Unilever topman M. Tabaksblat presenteerde dinsdag de definitieve aanbevelingen voor deugdelijk ondernemingsbestuur. Een commissie van elf mensen uit het bedrijfsleven en de wereld van beleggers boog zich maandenlang over deze problematie

Toch lijken, gezien de toon van die reacties, de scherpste kantjes van de code af te zijn. De afgelopen zomer kreeg de commissie-Tabaksblat een stroom van kritiek bij de presentatie van de conceptcode. Dinsdag bleek dat onder meer de eisen die aan de bonuspakketten van topbestuurders worden gesteld, minder streng zijn. Ook restricties aan de aandelenhandel van topmannen en het maximumaantal commissariaten zijn bijgesteld.

Voorzitter J. Schraven van werkgeversorganisatie VNO-NCW noemt de eindversie „stevig en beslist niet vrijblijvend.” Het voordeel van de code is volgens VNO-NCW dat bij afspraken over zaken zoals deugdelijk bestuur „zelfregulering te verkiezen is boven inflexibele wetgeving.” Schraven is blij dat de code een internationale allure heeft gekregen. De conceptversie vertoonde volgens hem „te veel trekjes van typisch Hollandse makelij.”

Volgens de Vereniging van Effectenbezitters zijn de voorgestelde verbeteringen van de positie van aandeelhouders overeind gebleven. „Het succes van de afspraken ligt nu in handen van de bedrijven”, aldus VEB-directeur De Vries. Teleurstellend vindt de VEB de afzwakking van de beloningsparagraaf.

Minister Zalm heeft er vertrouwen in dat het pakket voorstellen het ondernemingsbestuur op een hoger plan zal tillen. „Dat is nodig ook. Het vertrouwen in het bedrijfsleven heeft de afgelopen tijd een flinke deuk opgelopen. Dat is een slechte zaak.” Zalm verwacht dat de beleggers reageren als ondernemingen van de regels afwijken. De minister noemde de code „een belangrijke stap, maar het is slechts een eerste stap.”

De FNV vindt het tijd worden dat het kabinet ingrijpt en met wetgeving de „excessief hoge beloning” van topbestuurders aanpakt. „Het is mooi dat de code er nu ligt, maar het zijn niet de twee benen waarop het behoorlijk bestuur in het bedrijfsleven kan steunen.” Vice-voorzitster K. Roozemond wijst erop dat het kabinet eerder heeft gedreigd de dik betaalde bestuurders fiscaal aan te pakken.

Het CNV vindt het „jammer dat sommige moedige punten zijn teruggedraaid” in het uiteindelijke pakket regels. De vakbond betreurt het dat bestuurders hogere gouden handdrukken kunnen krijgen dan was aangekondigd in de eerste voorstellen voor behoorlijk bestuur. De vakcentrale had ook graag gezien dat een OR meer invloed krijgt op de beloning van bestuurders en commissarissen.

MKB-Nederland studeert ondertussen op een code voor het midden- en kleinbedrijf. „Een kleine code-Tabaksblat zou de kwaliteit van het bestuur bij middelgrote en kleine ondernemingen kunnen verbeteren”, stelt MKB-voorzitter L. Hermans.

Alle aanbevelingen zijn te vinden op www.commissiecorporategovernance.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer