Bush dringt aan op soepeler yuan
De Amerikaanse president Bush heeft dinsdag bij China’s premier Wen Jiabao tijdens diens bezoek aan Washington aangedrongen op een soepeler monetair beleid voor de Chinese yuan (ook wel renminbi genoemd).
Dit is een van de centrale punten van overleg tijdens het eerste bezoek aan de VS van Wen Jiabao. Het Amerikaanse bedrijfsleven klaagt over de goedkope yuan en dringt bij de regering aan op maatregelen om China te dwingen tot een realistischer verhouding tussen yuan en dollar. New Yorks senator Charles Schumer pleit zelfs voor importtarieven voor een aantal Chinese goederen, tot Peking op dit punt toegeeft.
De yuan is sinds acht jaar gekoppeld aan de dollar, maar de koers is volgens critici te laag. Dat maakt Chinese producten op de Amerikaanse markt relatief goedkoop en Amerikaanse producten op de Chinese markt relatief duur. Een volledig vrijgeven van de yuan zoals sommigen hier bepleiten is echter onmogelijk. Het primitieve Chinese banksysteem zou die schok voorlopig niet kunnen verwerken.
Daarom wordt gedacht aan een bandbreedte waarbinnen de yuan kan manoeuvreren tegenover een groep (basket) van vreemde valuta. De Amerikanen willen eerst een revaluatie van de yuan, voordat men tot zo’n systeem besluit, maar daar voelt Peking niets voor. Overigens is de goedkope yuan een tweesnijdend zwaard. Amerikaanse bedrijven zoals Kodak besteden veel werk uit aan China zodat zij hun producten wereldwijd goedkoper kunnen slijten. Een duurdere yuan zou tal van Amerikaanse bedrijven treffen.
Amerika kan ook niet te bruusk optreden tegenover China, omdat dit land Amerika’s overbesteding financiert. Naast een groeiend handelstekort heeft de regering-Bush een financieringsoverschot in enkele jaren veranderd in een fors tekort. Washington moet per (werk)dag 2 miljard dollar lenen om dit gat te dekken. Door massaal overheidsobligaties te kopen is China een van de belangrijkste geldleners aan de VS. Hier komt echter de dalende koers van de dollar om de hoek kijken. Zakt die te ver, dan is het voor buitenlandse overheden en investeerders niet zo interessant meer om in dollarpapieren te investeren. Zou men daarom z’n toevlucht tot een andere munteenheid nemen (euro, pond sterling) dan zou dat de dollar verder onderuit kunnen halen.