Nederland rekent op slagen atoomtop
DEN HAAG. Nederland heeft goede hoop dat de nucleaire top van eind maart in Den Haag eindigt met een stevige slotverklaring. Een gezamenlijk verdrag zit er echter niet in.
Dat verklaarde Piet de Klerkx, hoofdonderhandelaar van de NSS 2014, vanmorgen. Op 24 en 25 maart wordt in het World Forum in Den Haag de Nuclear Security Summit (NSS) gehouden. Zo’n 53 landen vaardigen regeringsleiders of -delegaties af naar Den Haag.
Volgens De Klerkx is in de onderhandelingen voorafgaand aan de top „goede vooruitgang” geboekt. Toch houdt hij een slag om de arm over de kans op succes. „Het blijft spannend. Er kan van alles misgaan.” De wereldwijde nucleaire top, de grootste conferentie ooit in Nederland gehouden, is bedoeld om de hoeveelheid gevaarlijk nucleair materiaal (hoogverrijkt uranium en plutonium) te verminderen en beter te beveiligen. Bovendien wil de NSS internationale samenwerking intensiveren.
De NSS, georganiseerd op initiatief van president Obama, moet een stokje te steken voor nucleair terrorisme. Wereldwijd bestaan er zorgen over pogingen van Russische terroristische groepen om nucleair materiaal in handen te krijgen.
De NSS wil afspraken van deelnemende landen vastleggen in een slotverklaring. Hiervoor moeten echter nog wat „hobbels” worden genomen. Ook het presenteren van een gezamenlijk verdrag zit er niet in. „We hebben er hard aan getrokken, maar nog niet alle deelnemende landen hebben het verdrag al geratificeerd.”
De top organiseert informele sessies om wereldleiders direct met elkaar in gesprek te laten gaan over de vraag hoe nucleaire beveiliging in de toekomst vorm moet krijgen.
De NSS heeft Noord-Korea en Iran niet uitgenodigd. „De onderhandelingen met Iran zijn op dit moment in volle gang”, aldus De Klerkx. „Het zou een verkeerd signaal zijn om Iran nu uit te nodigen.” Tijdens de top wordt overigens niet over individuele landen gesproken.