Buitenland

Oxfam Novib: vergeet Zuid-Sudan niet

JUBA (ANP). Oxfam Novib maakt zich grote zorgen over de verslechterende situatie in Zuid-Sudan. De hulporganisatie roept de wereldgemeenschap op het noord-Afrikaanse land niet te vergeten, ook al eisen andere brandhaarden als Oekraïne de aandacht op. Dat zei Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib zondag tegen het ANP.

24 February 2014 07:12Gewijzigd op 15 November 2020 08:59

Oxfam is er zondag in geslaagd vier hulpverleners te evacueren uit Malakal, waar sinds dinsdag hevig wordt gevochten. In de hoofdstad van de olierijke provincie Upper Nile woedt een bloedige strijd tussen regeringstroepen en de oppositie. Volgens de hulporganisatie is de stad compleet verwoest. De Verenigde Naties reppen over veel burgerdoden.

„Het is nu ongelooflijk belangrijk om te werken aan een politieke oplossing. Anders wordt het geweld alleen maar erger”, aldus Karimi. „Ik heb grote zorgen dat Zuid-Sudan niet de aandacht krijgt, die het verdient.”

In Zuid-Sudan vechten rebellen onder leiding van ex-vicepresident Riek Machar tegen de regering van president Salva Kiir. Die zijn niet alleen politieke opponenten, maar behoren ook tot twee verschillende stammen. Nieuwe wrijvingen tussen deze stammen hebben in december geleid tot een bloedige etnische strijd die zich over het in juli 2011 onafhankelijk geworden Zuid-Sudan heeft uitgebreid.

Karimi, die vorige week de hoofdstad Juba bezocht, spreekt van een chaotische situatie. „Overal in het land zijn mensen op de vlucht”. Het etnische karakter van de strijd heeft de situatie volgens haar alleen maar erger gemaakt. „Het is nu buurman tegen buurman, dorpsgenoot tegen dorpsgenoot.”

Zo’n 70.000 mensen zijn volgens Ofam Novib de afgelopen tijd gevlucht naar Uganda. Velen zoeken ook toevlucht in VN-compounts. „Maar die zijn niet ingericht voor zoveel mensen”, zegt Karimi. „De stammenstrijd gaat binnen de muren van de compounts vaak door, waardoor andere vluchtelingen en hulpverleners in gevaar komen.”

Volgens de VN zijn zo’n 4 miljoen mensen in Zuid-Sudan aangewezen op hulp. Humanitaire organisaties kunnen deze echter vaak niet bieden omdat de veiligheid voor hulpverleners vanwege de chaotische situatie niet gegarandeerd is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer