Buitenland

Politieke omwenteling in Oekraïne

KIEV (ANP). Tijdelijk president Aleksandr Toertsjinov van Oekraïne liet zondag weten bereid te zijn tot gesprekken met de Russische regering om de onderlinge relatie te verbeteren. Rusland riep diezelfde dag nog haar ambassadeur terug voor overleg in Moskou vanwege de „verslechterende situatie in Oekraïne”.

24 February 2014 06:54Gewijzigd op 15 November 2020 08:59
Aleksandr Toertsjinov. beeld EPA
Aleksandr Toertsjinov. beeld EPA

Na maanden van protest tegen president Viktor Janoekovitsj heeft in Oekraïne dit weekeinde een politieke omwenteling plaatsgevonden. Het parlement stemde zaterdag in met het afzetten van de president.

Janoekovitsj, die spreekt van een staatsgreep, heeft zijn paleis in Kiev in de nacht van vrijdag op zaterdag verlaten en is naar het pro-Russische oosten van het land gereisd. De Oekraïense grenspolitie wist zaterdag te verhinderen dat de afgezette president in een vliegtuig opsteeg. Het is niet bekend waar Janoekovitsj heen wilde en waar hij nu is.

Journalisten en oppositieleden gingen zaterdag het verlaten presidentieel paleis van Janoekovitsj binnen. Daar vonden ze honderden documenten. Volgens de Oekraïense krant Oekraïenska Pravda blijkt uit de documenten dat er miljoenen euro’s zijn verduisterd en er veelvuldig steekpenningen zijn aangenomen.

Het parlement benoemde Toersjinov, een belangrijke bondgenoot van de vrijgelaten Timosjenko, tot voorzitter. Hij neemt ook de taken van de president waar. De volksvertegenwoordiging kiest op zijn vroegst maandag een nieuwe premier.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin hebben zondag in een telefoongesprek de situatie in het Oost-Europese land besproken. Ze zijn het erover eens dat Oekraïne niet uiteen mag vallen en vinden dat er snel een goed functionerende regering moet komen.

EU-buitenlandchef Catherine Ashton reist maandag naar Oekraïne voor overleg met de belangrijkste politieke en economische leiders. De Europese Unie is mogelijk bereid een nieuwe regering in Oekraïne 20 miljard euro te overhandigen om het land te redden van faillissement. Dat zei de Duitse Europarlementariër Elmar Brok zondagavond.

Het westen van Oekraïne, het grootste Europese land dat geheel in Europa ligt, is pro-westers, het oosten is pro-Russisch. De demonstraties tegen Janoekovitsj begonnen in november, toen hij op het laatste moment onder druk van Rusland weigerde een handtekening te zetten onder een verdrag met de EU.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer