Binnenland

Meeste leiders zeker naar nucleaire top

DEN HAAG (ANP). Een ruime meerderheid van de landen die zijn uitgenodigd voor de nucleaire top in Den Haag heeft bevestigd dat zij hun staatshoofd of regeringsleider afvaardigen. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag gemeld. Volgens het ministerie is de bevestiging van twee derde van de landen inmiddels binnen.

21 February 2014 20:55Gewijzigd op 15 November 2020 08:58
Kurhaus in Scheveningen. Hier zullen een aantal wereldleiders overnachten. Foto ANP
Kurhaus in Scheveningen. Hier zullen een aantal wereldleiders overnachten. Foto ANP

Voor de Nuclear Security Summit 2014 in maart zijn leiders van 53 landen en 4 internationale organisaties uitgenodigd. De Amerikaanse president Barack Obama, zijn Franse ambtgenoot François Hollande en de Noorse premier Erna Stolberg hebben publiekelijk bekendgemaakt dat zij naar Den Haag komen.

De top is op maandag 24 en dinsdag 25 maart in het World Forum. Op zondag komen waarschijnlijk de eerste delegaties naar Nederland. Maandagavond is er een diner met koning Willem-Alexander op Huis ten Bosch. Dinsdagavond en woensdagochtend vertrekken de meeste gezanten weer.

De top omvat een ongekende veiligheidsoperatie. Er worden elke dag 13.000 agenten ingezet. Dat is vier keer zo veel als bij de troonswisseling vorig jaar. Ook worden 4000 marechaussees en 3000 militairen ingezet. Op het land, in de lucht en op en bij het water, overal is extra beveiliging. Als het nodig is, kan de overheid zelfs de grenzen sluiten.

Zoals internationaal gebruikelijk bij dit soort evenementen, worden de bewegingen in het luchtruim flink ingeperkt. In een straal van 17 kilometer rondom Den Haag is vliegverkeer niet toegestaan, behalve in een corridor voor enkele vluchten onder strikte voorwaarden.

In een straal van 100 kilometer wordt het vliegverkeer om veiligheidsredenen aan banden gelegd. De Nationale Politie en de Koninklijke Luchtmacht houden dat allemaal in de gaten met jachtvliegtuigen, helikopters en andere luchtverdedigingsmiddelen. Het voormalig marinevliegkamp Valkenburg wordt daarvoor weer tijdelijk als basis in gebruik genomen.

De zee is 1 kilometer vanaf de kust van Scheveningen en Noordwijk deels niet toegankelijk. „Het is verboden om te zwemmen, te varen en te surfen”, zei de Haagse politiechef Paul van Musscher onlangs. De havens van Scheveningen en Rotterdam worden wel gebruikt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer