Bonden huiverig voor massaontslag KPN
KPN heeft de vakbonden niet kunnen overtuigen van de absolute noodzaak van het ontslag van 4800 werknemers, al erkennen de bonden wel dat de financiële noden van het concern groot zijn. De bonden gaan nu een externe deskundige inschakelen om de door het concern verstrekte cijfers nader te onderzoeken.
Dit bleek gisteren na afloop van het eerste overleg dat de vakbonden met de KPN-top hadden, na de aankondiging vorige week van het massaontslag. Dit overleg leerde de vakbonden ook dat KPN wél geld heeft voor een sociaal plan. Bedragen zijn niet genoemd.
De bonden willen dat de raad van bestuur een gebaar maakt, door een percentage van zijn salaris in te leveren. Dit om te onderstrepen dat de top niet alleen maar offers vraagt aan het personeel. Onlangs besloot de KLM-directie om die reden 15 procent van haar salaris in te leveren.
Sociaal plan
De partijen spraken af donderdag het overleg voort te zetten. De vakbonden (Abvakabo, Bond van Telecompersoneel, CFO en VHP CMHF) gaan de komende dagen hun kaderleden raadplegen. Ze willen met hen nagaan wat de inzet moet zijn voor een sociaal plan.
De vakbonden spraken gisteren onder anderen met A. Scheepbouwer, die donderdag officieel aantreedt als voorzitter van de raad van bestuur. Bij het overleg was ook financieel directeur M. Henderson aanwezig.
De cijfers die zij verstrekten overtuigden de bonden niet op voorhand. „Daarom willen wij een externe deskundige inschakelen die open en bloot meekijkt naar de cijfers”, aldus P. Wiechmann van de Abvakabo FNV. Bestuurder B. Bakker van de CNV-bond CFO erkende dat het de vakbonden ontbreekt aan de benodigde financiële expertise. „Dit soort cijfers is voor ons geen dagelijkse kost”, zei zij.
KPN had geen bezwaren tegen het voorstel van de vakbonden. Wie de deskundige wordt, is nog niet bekend.
Niet alleen de omvang van het ontslag maar ook het tempo waarin KPN van de werknemers af wil, staat voor de bonden nog ter discussie. Het concern wil de bulk van de ontslagen vóór de zomer van 2002 achter de rug hebben.
De vakbonden voelden zich vorige week overvallen door de aankondiging van het massaontslag. „In september kregen we nog te horen dat Vision op schema lag”, stelde R. Harmsen van de Bond van Telecompersoneel. Vision is de naam van KPN’s reorganisatieplan. Dit voorziet in het schrappen van 8000 banen. Tot vorige week was er echter geen sprake van dat dit gepaard zou gaan met duizenden gedwongen ontslagen.
Grote schuld
De bonden zijn er wel van doordrongen geraakt dat de financiële problemen bij het concern groot zijn. Het voormalig staatsbedrijf torst een schuldenlast van circa ƒ 50 miljard. Scheepbouwer hield de vakbonden volgens Harmsen tijdens het overleg voor dat „het alles of niets is.”
De vakbonden praten vanavond met minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit gaat over de werkgroep die het kabinet vorige week vrijdag in het leven riep om KPN’ers aan een nieuwe baan te helpen. Voorafgaand aan het overleg met de vakbonden spraken KPN-topman P. Smits en directeur personeelszaken R. Nieuwenhoven van het concern al met Vermeend.