Kerken in Oekraïne roepen op tot vrede
Kerken in Oekraïne hebben opgeroepen het geweld en bloedvergieten in Kiev te beëindigen. Ook paus Franciscus van de Rooms-Katholieke Kerk heeft vanuit het Vaticaan gevraagd geweld in te wisselen voor vrede en overleg.
„Het is met diepe bezorgdheid dat ik dezer dagen volg wat er in Kiev gebeurt. Ik bid voor de slachtoffers en hun families. Ik nodig alle partijen uit te stoppen met alle gewelddadige acties en actief naar vrede en verstandhouding te zoeken”, zei de paus woensdagmiddag aan het einde van de algemene audiëntie op het Sint-Pietersplein. Dat maakte het Vlaamse persbureau Kerknet bekend.
De Oekraïense Grieks-Katholieke Kerk, de Oekraïens-Orthodoxe Kerk onder het patriarchaat van Kiev en de Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk roepen president Janoekovitsj en leiders van de oppositie op tot onderhandelingen. „Maar er bestaat geen twijfel over dat president Janoekovitsj de hoofdverantwoordelijke is voor deze bloedige gebeurtenissen”, zei patriarch Filaret, van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk woensdagmorgen. De Oekraïens-Orthodoxe Kerk onder het patriarchaat van Kiev en de Oekraïense Autocefale Orthodoxe Kerk hebben zich in het verleden afgescheiden van het patriarchaat van Moskou.
De Oekraïens-katholieke grootaartsbisschop Sviatoslav Shevchuk gaf dinsdagavond het bevel alle kerkklokken te luiden. „In naam van God veroordeel ik alle geweld en de minachting voor de mensenrechten en de wil van het volk”, schreef hij in een verklaring.
De Oekraïens-Orthodoxe Kerk onder het patriarchaat van Moskou zit tussen twee vuren. De kerk roept op het geweld te beëindigen. Maar de kerk probeert geen partij te kiezen tussen Rusland of Europa. Eind vorig jaar stelde de kerk zich nog pro-Rusland op.
Ruim een vierde van de Oekraïense bevolking is lid van een orthodoxe kerk. Zes op tien Oekraïners beschouwt zich als a-religieus.
Noodziekenhuizen
Priesters, ook van de kerk onder het Moskouse patriarchaat, wagen zich vanaf vorige maand tussen de protesten. Ze zijn herkenbaar aan het kruis dat ze in hun hand hebben. Sommigen dragen ook een stola om en een iconografische afbeelding bij zich.
Ze proberen de crisis te bezweren en roepen op tot vrede. Ze staan de slachtoffers geestelijk bij, bidden voor hen en helpen mee in de ziekenverzorging.
Een aantal kerken in Kiev zijn deze dagen omgevormd tot noodziekenhuizen. Zo gebruiken demonstranten de St. Michaelskathedraal om gewonden te verzorgen. Sommige demonstranten zijn bang dat de politie in een officieel ziekenhuis hen van het bed licht en opsluit in de gevangenis, meldt Washington Post.