Bijbelleesmarathon in Zutphen: „we lopen voor op het schema”
ZUTPHEN. „Hoor mijn gebed, Heer, luister naar mijn hulpgeroep, wees niet doof voor mijn verdriet”, zacht klinken deze woorden uit Psalm 39 door de zaal van het Leger des Heils in Zutphen. Deze week is er een Bijbelleesmarathon gaande.
Na tien minuten klinken er een paar piepjes. Een volgende deelnemer komt naar voren en leest verder. Psalm 41, uit de Nieuwe Bijbelvertaling, is aan de beurt. De vrouw leest tot Psalm 50 en wordt opgevolgd door een jongeman. Hij is net binnengekomen en heeft uitleg gekregen van gastvrouw Tineke Wijgman. „Je moet lezen totdat je de wekker hoort, daarna komt er weer een ander. We houden geen pauzes, het gaat aan één stuk door”, fluistert ze.
„Het doel van deze marathon is om bij gelovigen de liefde voor de Bijbel terug te brengen”, legt Anna Kruithof, initiatiefneemster en een van de organisatoren uit. „Liefde voor de Bijbel krijg je door de teksten te lezen in hun context. Dan gaat er een wereld voor je open. Een vers als 1 Korinthe 13 staat niet op zichzelf, maar tussen 1 Korinthe 12 en 14. Het gaat in dat verband niet alleen over de liefde, maar over de profetie. Hetzelfde geldt voor teksten in het Oude Testament waarin God het volk Israël straft. Je ziet door het grotere verband te lezen juist het enorme geduld dat Hij heeft.”
Gastvrouw Wijgman is lid van de protestantse gemeente in de stad, omdat ze geen sociale binding had toen ze in Zutphen kwam wonen, zegt ze. Ze leest ook voor. „Er komen teksten voorbij waar je niet vrolijk van wordt.”
De opkomst tijdens de marathonweek, die zondagmiddag van start ging, valt Kruithof niet tegen. „Er zitten toch al snel tien mensen te luisteren en sommigen blijven uren zitten. Ook meldden zich genoeg voorlezers aan: zeker 200.”
Hoe zijn de reacties tot nu toe? Kruithof: „Mensen komen en gaan, zonder dat je hen spreekt. We willen na afloop een oproep doen aan de deelnemers om hun ervaringen te delen. Ik sprak woensdag een gastvrouw die vertelde dat ze hieraan wilde meewerken om mensen iets te geven en om iets te doen voor Zutphen. Ze vertelde dat ze ervaren had dat ze niet gaf, maar juist ontving.”
Alle kerkelijke gemeenten in Zutphen zijn betrokken bij het project. Steeds opent een andere voorganger de dag, die duurt van 8.00 tot 22.00 uur. „We hebben deelnemers uit alle kerken in Zutphen. Het merendeel komt uit de gemeente Leef!Zutphen, waartoe ik behoor, uit de gereformeerde kerk vrijgemaakt en de christelijke gereformeerde kerk en uit de protestantse gemeente. Maar er zijn ook rooms-katholieken en doopsgezinden. Je merkt dat dit mensen over kerkmuurtjes heen verbindt”, aldus Kruithof.
Wijgman had graag meer rooms-katholieken gezien. „Ik vind het wat te pinksterachtig hier. En waarom zitten we eigenlijk niet in de Sint-Walburgiskerk? Die is mooier en er komt meer publiek langs. Begrijp me goed, ik wil geen kritiek leveren hoor, maar dat zijn gewoon wat dingen die me te binnen schieten.” Kruithof: „De Walburgiskerk was een goede optie, maar niet te realiseren.”
Ondertussen gaat de lezing door. „We lopen voor op het schema”, zegt Kruithof. „Dus we hoeven ’s avonds minder lang door te lezen.”