Binnenland

Negen getuigen opgeroepen over film Demmink

UTRECHT (ANP). De onderzoeksrechter in Utrecht heeft negen getuigen opgeroepen voor een voorlopig getuigenverhoor over een Amerikaanse documentaire waarin Joris Demmink voorkomt, voormalig topambtenaar van het ministerie van Justitie. In de documentaire Dutch Injustice wordt Demmink beschuldigd van seksuele handelingen bij een 14-jarige jongen die gedwongen in de prostitutie moest werken. Dat zou in de jaren 90 zijn gebeurd.

19 February 2014 12:28Gewijzigd op 15 November 2020 08:55

Stichting De Roestige Spijker, een platform dat ijvert voor berechting van Demmink, wil de documentaire in Nederland breed onder de aandacht brengen. Demmink heeft daar bezwaar tegen gemaakt, omdat zijn persoonlijke integriteit aangetast zou worden. De film is overigens al te zien op YouTube.

De rechtbank heeft zes dagen in maart en april uitgetrokken voor de openbare verhoren. De Roestige Spijker had om de verhoren gevraagd „in verband met de noodzakelijke waarheidsvinding”, aldus advocaat Matthijs Kaaks. De stichting wil de documentaire kunnen verspreiden „zonder een proces aan de broek te krijgen wegens smaad.” De raadsman van Demmink stelde dat „verdere verspreiding van de film als onrechtmatig zal worden beschouwd.” Het getuigenverhoor moet daar nu meer duidelijkheid over scheppen.

Opgeroepen zijn onder andere de voormalige chef van de Criminele Inlichtingendienst Klaas Langendoen, twee rechercheurs die jongensprostitutie in Amsterdam onderzochten en daarbij Demminks naam tegenkwamen, twee voormalige gevangenisdirecteuren en de man die Demmink in de documentaire beschuldigt.

Er loopt ook een strafrechtelijk onderzoek naar Demmink, die tot vorig jaar november secretaris-generaal bij het ministerie van Justitie was. Twee Turkse mannen zeggen dat hij hen in 1996 in Turkije heeft misbruikt, toen zij nog minderjarig waren. Het gerechtshof in Arnhem bepaalde in januari dat deze zaak nader uitgezocht moet worden, ondanks de ontkenning van Demmink dat hij toen in Turkije was. Na de uitspraak van het hof is het ministerie van Justitie gestopt met het betalen van proceskosten voor de voormalig topambtenaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer