Kliklijn M. niet meer weg te denken in opsporing
AMERSFOORT. Burgers weten in toenemende mate Meld Misdaad Anoniem, oftewel M, te vinden. Ze zijn het beu om uitkeringsfraude, wietschuren en mishandelingen door de vingers te zien.
Op de website van Meld Misdaad Anoniem staat een indrukwekkend staatje, bijgehouden tot 16 januari 2014. In de kolom ”M. tot nu toe” staan de (bij)vangsten van bijna twaalf jaar burgerparticipatie in de misdaadbestrijding.
Zo zijn er 138.833 meldingen gedaan bij de kliklijn. Die tips hebben geleid tot 16.126 aanhoudingen. In die twaalf jaar zijn ruim 15.000 kilo harddrugs in beslag genomen. En in de illegale tuinbouw sloeg de politie na tips van buurtbewoners ook onverbiddelijk toe. Ruim 2,3 miljoen wietplaten werden vroegtijdig geoogst en vernietigd.
Wat in 2002 begon als een schuchter probeersel om de bevolking anoniem te betrekken bij het politiewerk, is sindsdien een probaat verlengstuk voor de opsporingsdiensten gebleken. Zelfs video’s van misdrijven kunnen tegenwoordig anoniem via een app worden geüpload.
Ook in 2013 deed de samenleving in toenemende mate haar beklag over strafbare feiten die zonder gerichte tips waarschijnlijk onopgemerkt zouden zijn gebleven. Het aantal meldingen steeg met 5 procent rustig verder, na de onstuimige groei in 2011 (plus 13 procent) en 2012 (plus 12 procent).
Met circa 15.000 telefoontjes per jaar wordt de politie op het spoor gezet van tal van misdrijven. Daaronder vele honderden tips over moorden en ernstige geweldsmisdrijven, die de anonieme bellers uit vrees voor represailles alleen durven prijsgeven zonder bekendmaking van hun naam, adres en telefoonnummer. Die garantie geeft de stichting.
Op de website wordt die belofte plechtig herhaald. „M. heeft als doel criminaliteit aan te pakken. De onafhankelijke stichting exploiteert de meldlijn, waar u anoniem informatie kunt geven over misdrijven. Uw anonimiteit is bij M. van hoofdbelang, en wordt door M. beschermd.”
De anonimiteit wordt gewaarborgd doordat de nummerweergave wordt uitgezet, telefoongesprekken naar 0800-7000 niet worden opgenomen en persoonlijke gegevens worden geschrapt. Noemen bellers per ongeluk hun naam, dan nog zal die informatie niet worden geregistreerd, belooft de van de politie onafhankelijke stichting.
Sinds 2007 is de meldlijn ook te bellen voor klachten en vermoedens over corrupte overheidsdienaren, of wanneer ambtenaren hun positie misbruiken. M noemt onder meer de vermenging tussen privé en zakelijke belangen van ambtenaren, of ongewenste omgangsvormen met vermeende criminelen.
Regelmatig maakt M. op de website ook melding van de successen waaraan tips van burgers een bijdragen hebben geleverd.
Een anonieme tip leidde de politie op 12 februari naar een hennepplantage in een bedrijfspand aan het Bedrijvenpark Twente in Almelo. In Spijkenisse zijn dankzij anonieme tips twee hennepkwekerijen ontmanteld. In een woning aan de Neptunusstraat vond de politie 312 hennepplanten (waarde ruim 25.000 euro).
Vier onderzoekers van de Politieacademie in Apeldoorn kwamen in 2012 tot de slotsom dat M. Meld Misdaad Anoniem niet meer weg te denken is. In het onderzoek werden 200 M.-meldingen onderzocht bij vier politieregio’s.
Uit deze meldingen bleek dat de politie in 35,5 procent van de meldingen (71 van de 200) actie ondernam. In 11,5 procent van de meldingen droeg dat bij aan succesvolle opsporing.
In 3 procent van de meldingen was uitsluitend de tip van doorslaggevend belang.