Politiek

EU stapje dichter bij saneringsfonds banken

BRUSSEL (ANP). Een akkoord over een Europees saneringsfonds voor banken lijkt een stapje dichterbij te komen. De lidstaten van de Europese Unie gaven dinsdag hun voorzitter Griekenland iets meer speelruimte bij de onderhandelingen met het Europees Parlement.

18 February 2014 15:05Gewijzigd op 15 November 2020 08:53

De EU-landen maakten tijdens een vergadering in Brussel duidelijk wat zij per se eisen en over welke punten er overleg mogelijk is. Want het Europees Parlement wijst de huidige plannen voor het saneringsfonds van de hand, net als de actuele voorstellen voor de autoriteit die het allemaal moet afwikkelen.

Het hele systeem (het Single Resolution Mechanisme genoemd) is te complex en bovendien hebben de nationale lidstaten te veel macht bij het besluit om falende banken te saneren, zegt het EU-parlement. Bovendien willen de Europarlementariërs dat het fonds eerder volledig beschikbaar komt dan nu voorgesteld.

Het saneringsfonds is de laatste pijler van een Europese bankenunie. Die moet voorkomen dat de belastingbetaler voortaan nog opdraait voor wanbeleid bij banken.

Eurogroepvoorzitter en minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) benadrukte dat het belangrijk is dat het de komende weken tot een akkoord komt. Niet alleen omdat het EU-parlement dan formeel kan instemmen met de plannen voor de Europese verkiezingen in mei, maar ook omdat Europa de financiële markten duidelijkheid moet geven dat de bankenunie er echt komt.

Een van de knelpunten met het EU-parlement is dat het fonds niet direct vanaf het begin op volle kracht is. De eerste 10 jaar zal het bestaan uit ‘nationale compartimenten’ die in tien stappen samensmelten tot een Europees fonds van in totaal 55 miljard euro.

Om het fonds, dat de bankensector zelf moet vullen, in die beginjaren toch slagkracht te geven zijn er meerdere opties. Duitsland zou eventueel bereid zijn het fonds sneller te vullen. Nederland ziet weer iets in het plan om het fonds de mogelijkheid te geven op de financiële markt geld te lenen als de lidstaten garant staan. Het lenen van geld tussen de compartimenten onderling zou voor andere EU-landen weer een optie zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer