„GGD komt tot ver in de slaapkamer”
DEN HAAG. Jongeren van 13 en 14 jaar moeten door de GGD niet worden lastiggevallen met expliciete vragen naar hun seksueel gedrag, stelde VVD-Kamerlid Van der Burg vanmorgen.
Ook ouderenorganisaties zijn niet blij met het onlineonderzoek waarin kinderen vragen krijgen voorgelegd als: ”Heb je weleens geslachtsgemeenschap gehad?”; ”Hoe oud was je de eerste keer?”; ”Met hoeveel verschillende personen?”; ”Zijn er toen ook condooms of andere voorbehoedsmiddelen gebruikt?”
„Dit is wat de VVD betreft een onvoorstelbare, onnodige en onwenselijke inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van jongeren”, zegt Van der Burg. Volgens haar komt de GGD met de vragen „tot ver in de slaapkamer.” „Er is geen enkele noodzaak om jongeren ongericht te vragen naar seksuele activiteiten of andere persoonlijke zaken.”
Het is voor jongeren en hun ouders niet duidelijk wat er met deze informatie gebeurt en op welke wijze deze gegevens eventueel worden bewaard, stelt ze. „Wanneer je als jongere het ‘verkeerde’ antwoord geeft, kan het maar zo zijn dat er ergens een aantekening in een dossier terechtkomt.”
Een woordvoerster van de GGD Nederland stelt dat de vragenlijsten slechts als voorselectiemiddel dienen: er worden jongeren uitgefilterd voor eventuele gesprekken. Ook verzamelen de GGD’s zo data voor de gemeenten, die de ontwikkeling van gezondheidsbeleid als taak hebben.
De privacy is volgens de GGD gegarandeerd. „Scholen krijgen alleen een globale, geanonimiseerde versie. Zo kunnen ze zien of hun leerlingen gezond leven.” De vragenlijsten worden niet op alle scholen afgenomen. Zo hebben de scholen in Zeeland hun eigen driejaarlijkse jeugdmonitor, aldus een woordvoerder van het Calvijn College. „De scholen en de ouders zijn betrokken bij het opstellen van de vragenlijsten. Gezamenlijk hebben we besloten dergelijke expliciete vragen niet op te nemen.”
In 2008 ontstond landelijk ophef over plannen om in een elektronisch kinddossier intieme gegevens, onder meer over seksueel gedrag, op te nemen.