Buitenland

Noord–Korea wil nucleair wapenprogramma bevriezen

Noord–Korea heeft dinsdag aangeboden zijn kernwapenprogramma te bevriezen, als het in ruil daarvoor onder meer brandstof en andere economische steun krijgt. Dat heeft het Zuid–Koreaanse persbureau Yonhap op basis van het Noord–Koreaanse staatspersbureau KCNA gemeld.

ANP/AFP/RTR
9 December 2003 15:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

Het regime eist verder dat de Verenigde Staten het land verwijderen van een lijst van staten die het terrorisme sponsoren. Ook wil Pyongyang dat Washington politieke, economische en militaire sancties opheft. Volgens de Noord–Koreanen kunnen deze „eerste stappen" mondeling overeengekomen worden.

De verklaring komt op het moment dat de VS, samen met Zuid–Korea, Japan, China en Rusland, proberen opnieuw met Noord–Korea over de nucleaire crisis te praten. Pyongyang wil het gesprek pas aangaan als de Amerikanen en hun bondgenoten bereid zijn gelijktijdig concessies te doen, zei een Noord–Koreaanse functionaris dinsdag. De Noord–Koreanen, die in de staatsleer de VS als de ultieme vijand bestempelen, eisen van hun gesprekspartners veiligheidsgaranties.

De jongste gespreksronde tussen de zes landen was in augustus. De spanningen ontstonden toen Noord–Korea zijn nucleaire programma in oktober vorig jaar hervatte. Dat leidde onder meer tot de opschorting van Amerikaanse olieleveranties.

In de Verenigde Staten heerst overigens onzekerheid over de vraag in welk stadium het Noord–Koreaanse nucleaire programma is. Pyongyang heeft ondanks alle retoriek daarover nogal tegengestelde signalen afgegeven. De regering–Bush veronderstelt dat het stalinistische regime een of twee kernbommen heeft, maar volgens The Los Angeles Times van dinsdag is die informatie deels gebaseerd op verouderde en ook onvolledige informatie van inlichtingendiensten.

De krant ondervroeg meer dan dertig (voormalige) functionarissen van inlichtingendiensten en diplomaten in Azië, Europa en de VS. Uit die rondvraag is onder meer gebleken dat Washington geen idee heeft van de locatie waar volgens Bush binnenkort uranium wordt verrijkt. Bovendien zou het zieltogende Noord–Korea recent grote technische problemen hebben ondervonden in het kernprogramma.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer