Betogers Oekraïne verlaten overheidsgebouwen
KIEV (ANP/DPA/EFE/RTR). Anti-regeringsbetogers in Oekraïne hebben zondag de bezetting van het stadhuis in de hoofdstad Kiev en een aantal andere regeringsgebouwen beëindigd. Dit gebeurde als reactie op een aanbod van de regering van president Viktor Janoekovitsj. Die beloofde alle aanklachten tegen de oppositie in te trekken op voorwaarde dat de actievoerders voor maandag alle bezette overheidsgebouwen zouden verlaten en de wegblokkades in het centrum van Kiev zouden opheffen.
Het was de eerste concessie van de oppositie sinds het begin van de protesten tegen de regering in november vorig jaar. Wel is afgesproken dat de betogers het Onafhankelijkheidsplein in Kiev en enkele openbare gebouwen mogen ‘houden’ om te demonstreren. ,Dit is een eerste stap op weg naar de normalisering van de politieke situatie’’, zei de burgemeester van Kiev, Vladimir Makejenko.
Op hun beurt trokken de autoriteiten de oproerpolitie zondag terug uit een district bij het stadion van voetbalclub Dynamo Kiev, dat een bolwerk van de oppositie was geworden. In januari kwamen in dit district in Kiev drie mensen om het leven tijdens harde confrontaties tussen de ordetroepen en radicale betogers.
Ondanks verzoenende maatregelen van beide kanten zijn oppositieleiders vastbesloten druk te blijven uitoefenen op de regering-Janoekovitsj. Tienduizenden mensen gingen zondag in Kiev opnieuw de straat op. Ze eisen dat de president een aantal van zijn bevoegdheden opgeeft. Onder hen waren ook tientallen gemaskerde radicalen. Volgens Oekraïense media zijn een aantal radicalen het stadhuis weer binnengetrokken.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel praat maandag met de Oekraïense oppositieleiders Arseni Jatsenjoek en Vitali Klitsjko. Zij zullen onder meer overleggen over wijzigingen in de Oekraïense grondwet en de vorming van een nieuwe regering. Jatsenjoek liet zondag weten dat hij alleen wil meedoen aan zo’n regering als Janoekovitsj een aantal van zijn presidentiële bevoegdheden opgeeft.
De protesten in Oekraïne begonnen nadat de regering-Janoekovitsj had geweigerd een associatieverdrag met de Europese Unie te tekenen. De oppositie vreest dat Janoekovitsj de band met Rusland verder versterkt.