Slachtoffer paspoortfraude: Iemand verdiende onder mijn naam 40.000 euro
OUDERKERK A/D AMSTEL. Identiteitsfraude neemt toe in Nederland. Per dag zijn er ongeveer 540 mensen het slachtoffer van. Marije van Ulden-Bleumink (27) werd er afgelopen najaar door gedupeerd. „Ik mag van geluk spreken dat niemand op mijn naam een huis heeft gekocht.”
Waarvan werd u precies het slachtoffer?
„Iemand heeft zich onder mijn naam ingeschreven bij verschillende uitzendbureaus. Bij het aanmelden heeft deze persoon een kopie van mijn paspoort gebruikt. Vervolgens is er bij een aantal werkgevers in drie weken tijd zo’n 40.000 euro verdiend. Over dat bedrag moet ík belasting betalen.”
Wanneer kwam u daar achter?
„Toen er afgelopen najaar een blauwe enveloppe van de Belastingdienst op de deurmat plofte. Volgens de aanslag moest ik ten opzichte van voorgaande jaren ineens dubbel zo veel belasting betalen. Ik vermoedde al gelijk dat er iets niet in orde was en tekende bezwaar aan. Enige tijd later belde de Belastingdienst mij om te zeggen dat ik vermoedelijk slachtoffer was geworden van paspoortfraude. Dat was best even schrikken.”
Wie kan uw paspoort hebben gebruikt?
„Ik heb werkelijk geen flauw idee. Bij het reserveren van een hotelkamer in het buitenland heb ik weleens een kopie van mijn paspoort afgegeven. Ook bij andere boekingen wordt er regelmatig om gevraagd. Verder heb ik bij meerdere werkgevers een kopie moeten afstaan. Ergens is iemand met die gegevens aan de haal gegaan.”
Heeft deze fraude u geld gekost?
„Dat is nog onduidelijk. Bij de Belastingdienst geldt de omgekeerde bewijslijst: niet híj maar ík moet bewijzen dat iemand anders onder mijn naam geld heeft verdiend. Bij de politie heb ik aangifte gedaan en gelukkig kon ik aantonen dat de fraude met mijn oude paspoort was gepleegd. Ook waren sommige gegevens door de fraudeur verkeerd ingevuld. Zo stond op meerdere formulieren bij ”burgerlijke staat” aangekruist dat ik ongehuwd was. In werkelijkheid was ik drie weken daarvoor in het huwelijksbootje gestapt. Ook de adresgegevens waren onjuist ingevuld. Voor de politie staat vast dat ik een van de slachtoffers ben in een omvangrijke fraudezaak. Hopelijk gaat de Belastingdienst hierin mee, maar ik wacht nog op uitsluitsel.”
Waarschijnlijk komt u dus met de schrik vrij.
„Ik hoop het. In elk geval geef ik niemand meer zomaar een kopie van mijn identiteitsbewijs. En als het dan toch per se moet: oké, maar dan wel met een grote kras door mijn burgerservicenummer en met grote letters voor wie of wat de kopie is bedoeld. Paspoortfraude is ontzettend vervelend. Het kost vele uren om te bewijzen dat je onschuldig bent. In het ergste geval kun je zelfs worden vervolgd.”