Suikerbiet voor akkerbouwer lucratiever dan ooit
BREDA. Suikerbieten leveren sinds jaar en dag een stabiele bijdrage aan het inkomen van de meeste Nederlandse akkerbouwers. Oogstjaar 2013 sprong eruit. Nooit eerder was de financiële opbrengst van een hectare bieten zo hoog: gemiddeld 4917 euro.
Dat is 46 euro meer dan in 2012 en zo’n 900 euro meer dan de twee jaar daarvoor. Met dank aan een redelijk groeiseizoen, maar vooral aan de hoge suikerprijzen op de wereldmarkt. Dat bleek deze week uit voorlopige cijfers van coöperatie Cosun.
Een nieuw record zit er dit jaar waarschijnlijk niet in. De suikerprijzen op de wereldmarkt zijn behoorlijk gedaald en Cosun verwacht dat die trend doorzet.
Toch zal Cosun er alles aan doen om de 10.000 aangesloten bietentelers te vriend te houden. Scheidend voorzitter van de raad van beheer Jos van Campen noemt dat in een verklaring „onze missie”, ook als er in 2017 een einde komt aan de Europese suikerquotering. De weg daartoe is expansie. Cosun wil groeien in de kernactiviteiten –suiker (dochter Suiker Unie) en aardappelverwerking (dochter Aviko)– en heeft daarvoor de achterliggende jaren flink gespaard. Het eigen vermogen bedraagt inmiddels 60 procent van het balanstotaal.
Directievoorzitter Robert Smith liet weten dat Cosun de komende drie jaar 400 miljoen euro steekt in machines en installaties in zijn bestaande fabrieken. Samen met te verwachten overnames van één of meer grote Europese branchegenoten moet dat leiden tot een verdubbeling van de omzet.
Die omzet kwam vorig jaar uit op 2,2 miljard euro, 11 procent meer dan het jaar daarvoor. Het bedrijfsresultaat liep terug van 193 naar 175 miljoen, mede doordat Cosun de leden-telers een hogere prijs voor hun bieten betaalde. De prijs voor bieten die telers binnen hun quotum leverden ging weliswaar van 68,80 naar 67,26 euro per ton, maar die prijs gold ook voor 5 procent van de levering boven het quotum (”surplusbieten”). Voor de overige surplusbieten ging de prijs van 31,39 naar 31,84 euro per ton.
Het zag er aanvankelijk niet naar uit dat 2013 een recordjaar zou worden. Het voorjaar was koud en nat, waardoor de plantjes een moeilijke start hadden. Daarna bleef de groei achter in de relatief droge zomer. Maar later in het jaar herstelde het gewas zich. Gemiddeld bracht een hectare bieten 13,2 ton suiker op.