Buitenland

Belgische roep om oprekken euthanasie

De Vlaamse liberalen en socialisten willen ook kinderen en dementen of wilsonbekwamen in aanmerking laten komen voor euthanasie.

Buitenlandredactie
9 December 2003 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 00:47

De partijen, die samen een meerderheid hebben aan Vlaamse kant in het parlement, willen daar wel strikte voorwaarden aan verbinden. Ook pleiten zij ervoor een discussie aan te gaan over hulp bij zelfdoding.

België is vorig jaar september Nederland gevolgd met een liberale euthanasiewet. Maar met deze voorstellen zou België veel verdergaan. Volgens de Vlaamse socialistische senator Vanlerberghe komen de voorstellen er op „vraag van de bevolking.” Afgelopen zaterdag vonden liberalen en socialisten elkaar tijdens een studiedag over de gevolgen van de euthanasiewetgeving, die vorig jaar werd ingevoerd. Die kwam er ook al mede op initiatief van liberalen en socialisten.

De liberalen en socialisten willen nu de wet verder oprekken, omdat de al ruime Belgische wetgeving in de praktijk toch voor problemen zorgt. Volgens Vanlerberghe ligt voortijdige levensbeëindiging bij kinderen nog moeilijk bij de Franstalige liberalen en euthanasie van wilsonbekwamen is nog een pijnpunt voor de Franstalige Parti Socialiste. „Maar ze zijn wel bereid daar in alle rust over te praten”, aldus de Vlaamse senator maandag in een toelichting.

De socialistische senator denkt dat wilsonbekwamen of dementen wel in aanmerking kunnen komen als zij bij volle verstand nog een wens tot euthanasie in hun laatste wilsbeschikking hebben opgenomen.

In Nederland is euthanasie voor wilsonbekwamen in principe onmogelijk. Kinderen onder de twaalf jaar kunnen in Nederland absoluut niet voor euthanasie in aanmerking komen.

Tussen de twaalf en zestien jaar moeten ouders daarin toestemmen en voor zestien- tot achttienjarigen dienen de opvoeders in het proces gekend te zijn. Vanlerberghe wil nog niet praten over voorwaarden of leeftijdsgrenzen, maar is bereid een discussie over voortijdige levensbeëindiging voor minderjarigen op gang te brengen. Ook hulp bij zelfdoding is voor haar niet onbespreekbaar onder strikte bepalingen. In Nederland is dit in principe niet toegestaan.

Vanlerberghe bereikte zaterdag overeenstemming met haar Vlaamse liberale collega in de Senaat Leduc. Beide senatoren zaten elkaar de afgelopen maand nogal in de haren over het migrantenstemrecht, waar de Vlaamse liberalen als enige regeringspartij fel op tegen zijn.

Leduc haalde daarbij hard uit naar Vanlerberghe. „Dat neemt niet weg dat we te zijner tijd over een verruiming van de euthanasiewet wel overeenstemming kunnen vinden”, aldus Vanlerberghe. „Leduc is nu eenmaal wat opgejaagder in haar taalgebruik. Als de discussie over het stemrecht is geluwd, zijn we professioneel genoeg hierover tot samenwerking te komen.”

Eind vorige maand bleek dat er in het eerste jaar van de Belgische euthanasiewet ruim 200 gevallen waren geregistreerd. Alle partijen zijn het er echter over eens dat het werkelijke aantal gevallen van euthanasie rond de 1000 moet worden geschat. Ook in Nederland is de bereidheid om euthanasie te melden heel klein.

Een woordvoerster van de Belgische Gezinsbond zegt in de discussie rond euthanasie steeds te wijzen op het belang van goede palliatieve zorg. „Goede stervensbegeleiding geeft in veel gevallen voldoening. In een zorgzame samenleving is de vraag naar euthanasie veel lager.”

Een woordvoerder van Pro Vita België zegt geen actie te ondernemen tegen de nieuwe plannen. „Met de eerste euthanasiewet is het kwaad al geschied, hoe spijtig dat ook is. Een lobby bij de beleidsmakers heeft geen enkele zin meer. Wij richten ons op de voorlichting van het grote publiek. De huidige regeringspartijen houden geen enkele rekening meer met standpunten als de onze, terwijl toch een grote meerderheid van ons volk uit gedoopte rooms-katholieken bestaat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer