Buitenland

Groot deel EU doet niets met afspraken tegen antisemitisme

BRUSSEL. Maatregelen tegen antisemitisme zijn er genoeg. Maar in de praktijk hebben vijftien lidstaten van de EU er nog altijd niets mee gedaan. „In die landen bestaat het misdrijf van Holocaustontkenningen niet.”

Jacob Hoekman
13 February 2014 11:58Gewijzigd op 15 November 2020 08:48
De Franse komiek Dieudonné doet een ”quenelle”, een omgekeerde Hitlergroet waarmee hij een schare fans kreeg. Deskundigen bogen zich woensdag in het Europees Parlement het hoofd over de beste manier om dit probleem aan te pakken.  beeld AFP
De Franse komiek Dieudonné doet een ”quenelle”, een omgekeerde Hitlergroet waarmee hij een schare fans kreeg. Deskundigen bogen zich woensdag in het Europees Parlement het hoofd over de beste manier om dit probleem aan te pakken.  beeld AFP

Het is een terugkerende vraag: wat kun je doen tegen antisemitisme zoals de ”quenelle”, de omgekeerde Hitlergroet van de Franse cabaretier Dieudonné?

Met de wet in de hand direct actie ondernemen, zegt rabbijn Avi Tawil, voorzitter van de Europese Raad voor de Joodse Gemeenschap. „Anders is het te laat. Bij iedere genocide zie je dat eerst specifieke groepen ontmenselijkt worden. Het ergste wat deze mensen op een gegeven moment ten laste wordt gelegd, is het feit dat ze bestaan. Als het zover is, hebben we al te lang gewacht.”

Tawil voerde zijn pleidooi woensdag tijdens een bijeenkomst in het Europees Parlement, georganiseerd door zijn raad in samenwerking met SGP-Europarlementariër Belder. Die is voorzitter van de Europese delegatie voor de relaties met Israël.

Een tegenovergestelde opvatting kwam van prof. Jogchum Vrielink van de universiteit van Leuven, specialist in discriminatiewetten. Volgens hem biedt wettelijk ingrijpen in het geval van Dieudonné geen enkele oplossing. „Mensen als Dieudonné beledigen mensen vanuit overtuiging. Dat zijn echte provocateurs die vervolging alleen maar verwelkomen omdat ze dan aandacht krijgen.”

„Ik voel me hier ongemakkelijk bij”, was de reactie van Belder. De praktijk geeft prof. Vrielink geen gelijk, betoogde hij. „Dagelijks zijn er antisemitische incidenten. Denk aan de drievoudige moord op Joden in Toulouse, nog niet zo lang geleden. En dan niets doen?”

Op papier gebeurt er genoeg: alle lidstaten ondertekenden in 2008 een voorstel voor wetgeving tegen discriminatie. Maar helaas is dat alleen op papier, zei Antoine Buchet, die zich namens de Europese Commissie bezighoudt met mensenrechten. „Er zijn nog zo’n vijftien lidstaten die niets gedaan hebben met de Europese afspraken hierover. In die landen bestaat het misdrijf van Holocaustontkenning niet.”

De remedie is volgens hem het gesprek aan te gaan. Mochten lidstaten toch halsstarrig blijken, dan heeft de EU nog een ijzer in het vuur: dat van educatie, onder meer van de politie. „We gaan daar dit jaar nog meer aan doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer