„Probleem met stressstoornis politie groter”
HILVERSUM (ANP). Het aantal agenten dat lijdt aan posttraumatische stressstoornis (PTSS), is vele malen groter dan tot nu toe werd verondersteld. Dat zegt landelijk korpschef Gerard Bouman donderdag in het tv-programma Zembla. De Nationale Politie denkt jaarlijks 1500 tot 2500 medewerkers met verschijnselen van PTSS door te moeten verwijzen voor onderzoek en behandeling.
PTSS is een geestesziekte die mensen oplopen door traumatische gebeurtenissen. Patiënten slapen vaak slecht, reageren schrikachtig en beleven nare gebeurtenissen op willekeurige momenten opnieuw.
Sinds 2 jaar geldt PTSS als beroepsziekte bij het politiekorps. Uit onderzoek van Berthold Gersons, emeritus hoogleraar Psychiatrie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam, blijkt dat 7 procent van alle agenten aan de ziekte lijdt. Dat zou neerkomen op 4000 mensen op een totaal van 60.000 agenten. Op dit moment zijn er 320 dossiers van agenten met PTSS in behandeling.
Het aantal van 4000 politiemensen dat in de uitzending van Zembla genoemd wordt, kan de politie niet plaatsen. Wel is het zo dat PTSS steeds bekender wordt binnen de politie waardoor het aantal meldingen kan gaan stijgen, aldus een woordvoerster donderdag. „De politie wil ook graag dat mensen die PTSS-achtige klachten hebben, zich melden bij het meldpunt, zodat tijdig en adequaat kan worden ingegrepen.” Slechts bij een klein deel van hen zal volgens de politie uiteindelijk de diagnose PTSS worden gesteld.
Korpschef Bouman: „Ik ben ervan overtuigd dat er ook gevallen zijn die, omdat er te weinig aandacht voor was, als een soort dark number niet meegenomen zijn in de telling. Het zijn er echt veel te veel.” In het rapport Blauwdruk Mentale Zorglijn Politie dat vorig jaar werd opgesteld in opdracht van de justitietop en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) adviseerden de opstellers een leidinggevende psycholoog in de politietop op te nemen. In het VARA-tv-programma geeft Bouman toe dat dat nog niet is gebeurd. Als oorzaak noemt hij dat de reorganisatie van de Nationale Politie veel tijd kost.
Met de politiebonden is inmiddels een protocol opgesteld voor de ondersteuning en beoordeling van alle verzoeken tot erkenning van PTSS. „Politiemedewerkers die te maken krijgen met incidenten die de stoornis kunnen veroorzaken, moeten zo snel en zo goed mogelijk worden opgevangen en begeleid”, aldus de politie. „Er is een meldpunt ingesteld dat zorg en ondersteuning biedt. De aanpak was in het oude bestel onvoldoende en niet eenduidig, waardoor in sommige gevallen langdurig slepende zaken zijn ontstaan.” Zembla wordt donderdagavond uitgezonden op Nederland 2.