Binnenland

Beschermen online gegevens blijft ondergeschoven kindje

Hoewel de meeste internetgebruikers vinden dat ze zelf het beste in staat zijn hun eigen identiteit op internet te beschermen, gebeurt dat nog maar weinig. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Microsoft.

Redactie digitale media
12 February 2014 10:23Gewijzigd op 15 November 2020 08:46
beeld ANP
beeld ANP

De resultaten van het onderzoek, uitgevoerd onder ruim 10.000 mensen in 20 landen, werden dinsdag, op Safer Internet Day, gepresenteerd.

Slechts 36 procent van de internetters beperkt bijvoorbeeld wat vreemden van hen kunnen zien op sociale netwerken en maar 33 procent past andere privacyinstellingen aan op deze netwerken.

Onderzoeksbureau TNS Global Research, dat het onderzoek voor Microsoft uitvoerde, concludeert dat 9 procent van alle internetgebruikers regelmatig last heeft van digitaal pesten. De bestrijding ervan kost wereldwijd inmiddels 1 miljard dollar.

Van de internetters is 13 procent slachtoffer geworden van identiteitsdiefstal, terwijl 17 procent van hen last heeft van aantasting van de persoonlijke reputatie op het web.

Microsoft roept internetgebruikers via een speciale website op om actie te ondernemen om een veiliger internet te creëren. Op de website staan eenvoudige tips waarmee mensen zichzelf online beter kunnen beschermen.

Ook andere technologiebedrijven grepen Safer Internet Day aan om aandacht te vragen voor online veiligheid. Zo richtte Twitter zich op online pesten en deelde Google basale tips voor velig internetten.

Smartphones

Ouders zijn slecht op de hoogte van de gevaren van smartphonegebruik door hun kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van de BBC, dat eveneens dinsdag werd gepubliceerd. Bijna een op de vijf kinderen zegt via hun smartphone dingen te hebben gezien waar ze van zijn geschrokken. Dat is twee keer zoveel als ouders denken.

Toch zegt 90 procent van de ouders het gesprek met hun kinderen aan te gaan over veilig gebruik van smartphone en tablet. Tegelijkertijd laten de meeste ouders hun kinderen de apparaten zonder verder toezicht gebruiken.

David Emm, onderzoeker bij beveiligingsbedrijf Kaspersky Lab zegt dat ouders zich onvoldoende realiseren dat de gevaren bij smartphones en tablets hetzelfde of groter zijn dan bij een gewone computer. „Als kinderen mobiele apparaten gebruiken, dan gebruiken ze hetzelfde internet, met dezelfde gevaren. Het is een misvatting dat een goede bescherming op smartphones en tablets minder noodzakelijk is als op een gewone computer.”


Tips voor veilig internetten

  1. Bescherm computer en telefoon met een wachtwoord. Download geen dubieuze software. Houd het besturingssysteem up-to-date.

  2. Deel persoonlijke informatie, bijvoorbeeld bij internetbankieren, alleen op veilige websites. Deze zijn te herkennen aan https://.

  3. Zet geen gevoelige informatie op sociale media, denk na over de berichten die je plaatst, controleer regelmatig je privacyinstellingen en accepteer alleen vrienden die je echt kent en vertrouwt.

  4. Gebruik sterke wachtwoorden. Lang, uniek, met veel verschillende tekens.

  5. Bewaak je online reputatie. Weet wat er over jezelf op internet staat.

  6. Begeleid je kinderen bij het surfen op internet, gebruik filters en familieinstellingen en controleer welke sites je kinderen bezoeken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer