Binnenland

Oud-zakenman wil met politieke partij vuist maken tegen armoede

Met een „protestmars” rond het gemeentehuis van Hengelo vraagt hij aandacht voor de bestrijding van armoede. Lijsttrekker Geelen van de Armoede Partij Nederland (APN) hoopt op minimaal één zetel in de gemeenteraad. „Als zaken­man heb ik een frisse kijk op politiek.”

11 February 2014 19:51Gewijzigd op 15 November 2020 08:46
Ben Geelen in Hengelo is oprichter van de Armoede Partij Nederland (APN) en doet in zijn woonplaats mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Anton Dommerholt
Ben Geelen in Hengelo is oprichter van de Armoede Partij Nederland (APN) en doet in zijn woonplaats mee aan de gemeenteraadsverkiezingen. Foto Anton Dommerholt

Armoede is geen kinderspel. Die slogan staat op een verkiezingsposter die Geelen (68) in zijn flat in het Overijsselse Hengelo op de deur plakte. Via vrijwilligerswerk kwam de gepensioneerde zakenman in aanraking met talloze mensen die in armoede leven. Hij treft hen onder meer in zijn eigen flatgebouw, waar meer dan eens deurwaarders bij bewoners op de stoep staan. „Ik heb het meegemaakt dat zelfs het speelgoed van de kinderen werd verkocht”, zegt Geelen, voorzitter van de bewonerscommissie. „Gisteren stond er nog een vrouw huilend bij me op de stoep omdat er beslag op haar spullen werd gelegd.”

Vraag de fractievoorzitters in de 37 leden tellende raad van Hengelo naar de aanpak van armoede, en ze geven van links tot rechts aan dat dit nadrukkelijk de aandacht heeft. Het armoedebeleid „staat goed op de kaart”, zegt fractievoorzitter Van Grouw van collegepartij SP. Vanuit de oppositie beaamt onder anderen VVD-fractievoorzitter Horsthuis dat. Hij noemt het lokale armoede­beleid „formidabel.” „Van ons had het wel een tandje minder gemogen.”

Ook het CDA, met zes zetels de grootste oppositiepartij, zegt dat de raad op het gebied van armoede „zeker geen witte vlek” heeft. Fractievoorzitter Elferink wijst onder meer op de aandacht voor kinderarmoede en „goede contacten” tussen de gemeente en de voedselbank, die zo’n 300 afnemers heeft. Hij geeft aan dat zijn partij voor deze instelling een stimuleringssubsidie van 40.000 euro voor de komende vier jaar heeft opgenomen in het verkiezingsprogramma. Ook bepleit het CDA de aanleg van stadsmoestuinen, waarvan de opbrengst aan de voedselbank ten goede komt.

Wijkcentra

„Ik zeg niet dat er niks gebeurt”, reageert Geelen. Maar de voor­malige SP-stemmer vindt dat er een paar tandjes bij moeten. „Ik wil een vuist maken tegen armoede. Veel partijen hebben armoede ergens op een lange lijst met onderwerpen staan. Bij ons staat het thema bovenaan.” Hij maakt zich vooral druk om mensen die lijden onder stille armoede. „Bij de voedselbank kloppen ze niet aan, maar intussen weten ze niet hoe ze rond moeten komen.”

Geelen geeft aan dat mensen die in de bijstand zitten soms recht hebben op een nieuwe was­machine of koelkast. „Het komt voor dat er na zes weken beslag op wordt gelegd. Ik pleit ervoor dat de gemeente eigenaar blijft van dit soort spullen. Dan kan de deurwaarder er niet aan komen.”

Het is Geelen een doorn in het oog dat wijkcentra gesloten dreigen te worden. „Vroeger konden mensen uit de bijstand een abonnement op een krant krijgen. Dat is afgeschaft. Leg een aantal kranten in de buurtcentra. Dan kunnen mensen ze daar lezen. Via die centra kun je armoede opsporen en begeleiding bieden.”

Onder meer tijdens verkiezings­debatten vent Geelen zijn standpunten uit. Ook organiseert hij 
op de zaterdag voor de verkiezingen een „protestmars” tegen armoede rond het gemeentehuis. Hij hoopt met zijn activiteiten 
minimaal duizend stemmen 
binnen te halen en daarmee 
een raadszetel in de wacht te slepen voor de APN, die vier kandidaten op de lijst heeft staan.

Minister

Na armoede noemt Geelen jongeren- én ouderenbeleid als belangrijkste thema’s. Om een mening over andere onderwerpen zit hij evenmin verlegen. Zo veegt hij de vloer aan met „geldverslindende projecten” in de binnenstad van Hengelo en keert hij zich tegen de toekomstplannen voor het vliegveld Twente.

„Ik wil een frisse wind door het gemeentehuis laten waaien. Politieke ervaring heb ik niet, maar als zakenman heb ik een eigen kijk op de aanpak van problemen”, zegt Geelen, die in het verleden onder meer waterpompen verkocht. Zo wil hij een pasjessysteem invoeren waarmee mensen met een krappe beurs met korting levensmiddelen kunnen inkopen, in plaats van naar de voedselbank te gaan.

Geelen ziet een zetel in de Hengelose raad als een eerste stap. Niet voor niets heet zijn partij –lidmaatschap kost 1 euro per maand– Armoede Partij Néderland. „Als we in de raad zitten, gaan we verder. Vanuit diverse plaatsen, zoals Rotterdam, Den Haag en Zoetermeer, is al belangstelling getoond. Uiteindelijk wil ik landelijk aan de slag. België heeft een minister van Armoedebestrijding. Waarom zou dat in Nederland niet kunnen?”

Dit is de eerste aflevering van een serie over lokale partijen.



„Nodig paus uit voor lezing over armoede”

DEVENTER. Paus Franciscus uitnodigen om een lezing over armoede te houden. Dat idee opperde lijsttrekker Van Schijndel van de nieuwe lokale partij Jij bent Deventer afgelopen maand, nadat GroenLinks pleitte voor een nieuwe notitie over het armoedebeleid.

„De paus kent een sobere levensstijl en heeft duidelijke uitspraken gedaan over armoede. Toen er sprake van was dat hij naar Nederland zou komen, leek het me mooi als hij ook Deventer zou bezoeken. Hij zou ons dan vanuit een spirituele invalshoek kunnen inspireren bij het nadenken over armoede”, zegt Van Schijndel. Voorlopig blijkt de paus Nederland echter niet op zijn reisprogramma te hebben staan. Intussen heeft Van Schijndel zijn eigen ideeën over armoede. „Het gaat erom dat we mensen die in armoede leven perspectief geven. We moeten ervoor zorgen dat ze weer een netwerk krijgen en nieuwe mogelijkheden om een positief gevoel te ontwikkelen. Dat blijft in het armoedebeleid vaak onderbelicht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer