Bedrijven accepteren liefde op de werkvloer
RIJSWIJK (ANP). Nederlandse bedrijven gaan over het algemeen ontspannen om met vaste relaties onder hun personeelsleden. Situaties zoals in de Verenigde Staten, waar sommige bedrijven hun werknemers verbieden buiten werktijd met elkaar om te gaan, zijn in de Nederlandse arbeidsverhoudingen ondenkbaar.
„Die Non Dating Policy is in de VS ontstaan uit angst voor schadeclaims wegens seksuele intimidatie van ondergeschikten door hun leidinggevenden”, zegt prof. Evert Verhulp, als hoogleraar arbeidsrecht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. „In Nederland gaan we daar gelukkig wat rustiger mee om.”
Het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferde dinsdag dat bijna 150.000 echtparen of geregistreerde partners in hetzelfde bedrijf werken. Dat is exclusief de incidentele relaties.
Dat in de agrarische sector procentueel (6,41 procent) de meeste stellen zijn, verbaast Verhulp niks. „Een boer en een boerin die in hetzelfde bedrijf werken, dat is voor de hand liggend.”
In Nederland gaan bedrijven volgens Verhulp niet zo ver als in de VS om liefde op de werkvloer te dwarsbomen. Wel hanteren sommige bedrijven een meldingscode bij relaties, bijvoorbeeld wanneer een van de partners op een vitale positie werkt. „Denk aan een verhouding tussen een leidinggevende en ondergeschikte”, aldus de hoogleraar. „Dan kunnen de onderlinge verhoudingen op een afdeling veranderen.”
Die meldingscode bij vaste relaties vindt hij onder bepaalde omstandigheden acceptabel, bijvoorbeeld bij banken of op afdelingen waar grote geldstromen omgaan. Verhulp: „Een bedrijf wil op sommige posities, waar bijvoorbeeld integriteit of controletaken een rol spelen, geen vertroebelende werkverhoudingen.”
Hij zegt niet verrast te zijn door de CBS-cijfers. Liefde op de werkvloer is volgens Verhulp van alle tijden en daaruit voortvloeiende relaties eveneens.
De woordgrappen kent hij ook. Bankstelletjes voor partners die bij een bank werken. Zelf behandelde hij als advocaat ooit een „gasstelletje”: een directeur van een gasbedrijf en een secretaresse, die een verhouding kregen. De vrouw moest uiteindelijk vertrekken.
Toch valt het aantal arbeidsconflicten door ontstane relaties volgens Verhulp mee. Bij grote ondernemingen volgt meestal overplaatsing. „Bij kleine bedrijven valt soms niet meer te werken en vertrekt een van beide partners vrijwillig.”
Bedrijven maken volgens hem terecht geen halszaak van samenwerkende partners. In de jurisprudentie blijft het namelijk meestal een privézaak, waar de werkgever buiten staat. Over echtparen en samenwonende collega’s doen werkgevers volgens Verhulp niet moeilijk. „Tenminste, zo lang het geen effect heeft op het werk.”