Land- en tuinbouw enige groeisector tijdens crisis
AMSTERDAM. De land- en tuinbouw is de enige commerciële sector die sinds de uitbraak van de crisis in 2009 is gegroeid. Dat blijkt uit maandag gepubliceerd onderzoek van ING. Volgens de bank blijft de agrarische sector „een stabiele groeimotor voor de Nederlandse economie.”
Het succes van de land- en tuinbouw is mede te danken aan de vele familiebedrijven, schrijft het Economisch Bureau van ING in zijn agrarisch kwartaalbericht. „Familiebedrijven zijn veel beter bestand tegen de crisis dan andere bedrijven.”
De cijfers over 2013 spreken boekdelen. Boeren en tuinders produceerden vorig jaar samen voor ruim 27 miljard euro aan onder meer zuivel, vlees, aardappelen, groenten, fruit, bloemen en planten – een cijfer dat al in december door het sociaaleconomisch onderzoeksinstituut LEI naar buiten was gebracht. Dat was 3,5 procent meer dan in 2012. De agrarische export groeide met 5 procent tot een recordhoogte van 85,6 miljard euro. „Ook dat illustreert het groeivermogen van deze sector”, oordelen de economen van ING.
Onder meer melk, vlees, granen en fruit brachten afgelopen jaar hogere prijzen op. „Zuivel en granen zijn bijvoorbeeld wereldwijd behoorlijk gestegen in prijs door aantrekkende vraag en de groeiende welvaart in bijvoorbeeld India en China, Brazilië, Argentinië en dat soort landen”, zei ING- onderzoeker Cor Bruns vanmorgen tegen BNR Nieuwsradio.
ING verwacht dat de melkveehouderij en de akkerbouw ook in 2014 bovengemiddeld goed blijven presteren. De melkprijs blijft relatief hoog, al zal die in de loop van het jaar wel gaan dalen. Akkerbouwers blijven voorlopig profiteren van krappe voorraden. Het exportperspectief voor telers van aardappelen en uien is goed, omdat de wereldbevolking met 200 miljoen mensen per jaar groeit.
De intensieve veehouderij (varkens, pluimvee) spint garen bij de nu weer wat dalende kosten van veevoer. ING denkt dat het voer dit jaar zelfs 15 procent goedkoper kan worden dan in 2013. Toch verwachten de economen van de bank voor de varkenshouderij een krimp, omdat de vleesprijzen met 4 procent zullen dalen. „Zolang het Russische importverbod voor Europees varkensvlees voortduurt, zullen de prijzen nog extra gedrukt worden.”
De productie van vleeskuikens zal dit jaar teruglopen, met name in „het bulksegment”, de gewraakte ‘plofkip’. Door afspraken die de vleeskuikensector vorig jaar met de supermarkten heeft gemaakt, kunnen de boeren in hun stallen minder dieren houden. Die zullen echter wel hogere prijzen opbrengen, verwacht ING.
De kalverhouderij is binnen de intensieve veehouderij de enige tak die in zowel 2013 als 2014 groeit. Het rapport schrijft dat toe aan het aanboren van nieuwe exportmarkten. Daardoor bleven de prijzen die de kalverhouders voor hun dieren ontvingen vorig jaar op niveau, ondanks een uitbreiding van de productie met 3,5 procent.
Voor appels en peren voorziet ING in 2014 een prijsstijging. De sierteeltsector kan na het moeilijke jaar 2014 weer opfleuren, dankzij economisch herstel in de eurozone en een lagere koers van de euro.