Syrië-overleg hervat in aparte kamers
GENÈVE (ANP/RTR). De speciale VN-gezant Lakhdar Brahimi is maandag een tweede ronde gesprekken gestart met gezanten van de regering van president Bashar al-Assad van Syrië en de oppositiegroep Nationale Coalitie. Hij doet dat eerst zonder de delegaties samen te brengen. Hij hoopt hen zover te krijgen dat ze zich serieus bereid verklaren te praten over een einde aan de oorlog en over wat voor bewind er dan komt.
De eerste ronde was van 22 tot 31 januari en leverde niets op. Wel was het een primeur dat de partijen met elkaar spraken. Ook beloofden ze toen iets aan de erbarmelijke toestand van belegerde burgers in Homs te doen. Afgelopen donderdag werd bekendgemaakt dat de strijdende partijen daar afspraken over hebben. Maar de evacuatie van burgers en de hulpverlening aan de belegerde oude stad van Homs zijn nu ook een geschilpunt tussen de onderhandelingspartners. Ze beschuldigen elkaar ervan de hulpverlening te hinderen.
Er zijn maar weinig gewapende rebellen in Syrië die een band hebben met de Nationale Coalitie (NC) die in Genève onderhandelt. Dat bemoeilijkt het sluiten van wapenstilstanden. De NC beklemtoonde daarom maandag dat er nu ook „een militair en veiligheidsteam” in de delegatie is opgenomen. Dat moet de uit burgers bestaande NC meer gewicht aan de onderhandelingstafel geven.
Inwoners van Homs hebben maandag ondanks alles voedsel en medicijnen ontvangen. Hulpverleners slaagden erin goederen te leveren in het stadsdeel dat al meer dan 600 dagen wordt bezet door rebellen en belegerd door regeringstroepen. Deze hulpverlening lijkt een eerste concreet resultaat ‘in het veld’ van de vredesconfererentie. Het officiële doel ervan, een vredesovereenkomst en een overgangsregering zonder Assad, lijkt geen haalbare kaart.
Wel komen de partijen tegen wil en dank tot elkaar. Assad vindt net als veel Syriërs in het land zelf dat de NC maar een onbeduidend clubje ballingen is. En die zijn volgens Assad voor de kar gespannen van westerse machten en Arabische Golfstaten. Maar onder druk van Rusland nemen de gezanten van Assad de NC in Genève serieus. Dat laatste is voor de NC een opsteker en een reden om het niet te snel op te geven. De NC praat nu verder met Assad terwijl het eerst niet eens wilde komen zonder dat hij het veld ruimde.