’Dekker kan kappen bomen niet afdwingen’
Minister Dekker van Milieu mag de zogeheten nimbyprocedure, waarbij het Rijk de gemeente buitenspel zet, niet toepassen om het kappen van bossen bij Schinveld mogelijk te maken. Dat stelde de Limburgse artsenwerkgroep maandag in een brief aan de minister.
Dekker overweegt met de procedure de weigerachtige gemeente Onderbanken te dwingen tegemoet te komen aan een verzoek van AWACS–basis Geilenkirchen om bomen te kappen in het verlengde van de start– en landingsbaan.
Volgens de werkgroep van huisartsen en psychologen mag de procedure alleen worden toegepast als er eerst een financiële dekking is voor de gevolgen van het kappen van de bomen in de Schinveldse bossen.
Volgens de artsen zullen AWACS–radarvliegtuigen na het kappen van de bomen lager over Zuid–Limburg, met name over de gemeente Onderbanken vliegen. In de aanvliegroute liggen tien verpleeg– en verzorgingshuizen, en verder gezondheidscentra en scholen. Die moeten extra worden geïsoleerd. Het gezondheidscentrum in Schinveld zou zelfs wegens de geluidsoverlast moeten worden afgebroken en herbouwd.
„Dat gaat vele miljoenen euro’s kosten", aldus P. Goudsmit van de artsenwerkgroep. Het is de gemeente die voor de schade moet opdraaien. „Dan gaat de gemeente failliet", vreest Goudsmit.
Donderdag beslist Dekker na bestuurlijk overleg of ze de procedure gaat toepassen. In de brief wijst de artsenwerkgroep erop, dat er eerst een onderzoek moet komen naar de geluidsoverlast. De minister baseert zich op gegevens van de NAVO–basis, maar die kloppen volgens de werkgroep niet.
De werkgroep verwijst naar een uitspraak van de Raad van State over vliegveld Eelde. Daarin bepaalt die dat het vaststellen van zones waarin sprake is van geluidsoverlast, niet mag gebeuren op basis van cijfers van de producent van het lawaai. Zulke zones moeten volgens de raad worden vastgesteld na onafhankelijk onderzoek en metingen. „De minister heeft dus bij het toepassen van de Nimbywet geen poot om op te staan", aldus Goudsmit.