AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag eensgezind omhoog. De stemming werd gesteund door een aantal sterke kwartaalcijfers van bedrijven als AkzoNobel, Daimler en Alcatel-Lucent. Ook werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB).
„Het lijkt er een beetje op dat we de bodem hebben bereikt na een aantal slechte beursdagen. In Amsterdam wordt goed gereageerd op de redelijk sterke cijfers van AkzoNobel. Voor de rest is het vooral wachten op de ECB. Er worden geen beleidswijzigingen voorzien, maar men is vooral benieuwd of ECB-president Draghi iets zal zeggen over het deflatiegevaar”, aldus beleggingsadviseur Bart Flentge van Hof Hoorneman Bankiers.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 386,17 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 631,55 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,1 procent vooruit.
AkzoNobel was de grootste stijger in de AEX met een winst van bijna 7 procent. De verffabrikant wist in het vierde kwartaal van 2013 weer winst te boeken na het verlies in dezelfde periode een jaar eerder. Speciaalchemiebedrijf DSM, dat 25 jaar beursnotering vierde op het Amsterdamse Damrak, won 0,7 procent.
SBM Offshore was hekkensluiter in de hoofdindex, met een verlies van meer dan 3 procent. De jaarresultaten van de maritiem dienstverlener waren iets beter dan verwacht. Het besluit om geen dividend uit te keren in 2014 en 2015 was echter een tegenvaller voor beleggers. In de MidKap stond diervoerbedrijf Nutreco onderaan met een min van 7,5 procent, na het loslaten van de doelstelling voor het bedrijfsresultaat in 2016.
In Parijs dikte Alcatel-Lucent ruim 9 procent aan. De Franse fabrikant van netwerk- en telecomapparatuur wist voor het eerst in bijna 2 jaar weer een kwartaalwinst in de boeken te zetten. Autobouwer Daimler klom in Frankfurt meer dan 4 procent na sterke kwartaalcijfers. In Zürich zakte Credit Suisse 1,7 procent. De op één na grootste bank van Zwitserland presteerde in het vierde kwartaal van 2013 slechter dan analisten hadden verwacht.
De euro was 1,3524 dollar waard, tegen 1,3517 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 97,90 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent duurder op 106,69 dollar per vat.