Binnenland

Prostitutiemuseum „ook confronterend”

AMSTERDAM. Het eerste prostitutiemuseum van Nederland, Red Light Secrets, opent donderdag de deuren. Op de wallen in Amsterdam. Initiatiefnemer Melcher de Wind: „Het museum is leuk, leerzaam, maar tegelijk ook confronterend.”

J. Visscher
6 February 2014 07:12Gewijzigd op 15 November 2020 08:40
De rosse buurt in Amsterdam. beeld ANP
De rosse buurt in Amsterdam. beeld ANP

Hoe kijkt een prostituee naar haar werk? Het is een van de vragen die in het prostitutiemuseum (entree 7,50 euro) worden beantwoord. Voor het project is onder meer samengewerkt met Stichting Geisha, een belangenvereniging voor sekswerkers. Ook de gemeente Amsterdam heeft „meegedacht.” In het pand aan de Oudezijds Achterburgwal bevindt zich een „hoerenhuis”, vertelt De Wind. Te zien zijn een peeskamertje en een luxekamer. Ook krijgt de bezoeker er een beeld van hoe het „voor een vrouw is om bekeken te worden door 15.000 mannen.”

In het museum zijn ook „gevonden zaken” van prostituee­bezoekers te zien. „Denk aan een portemonnee met fotootjes van kinderen. Heel gewone mensen bezoeken prostituees. Dat is confronterend.”

Bezoekers kunnen achter een gordijn hun seksuele geheimen opbiechten, legt tentoonstellingsmaker De Wind uit. De bekentenissen zijn terug te vinden op een zogeheten klaagmuur. Bij het museum komt een educatiecentrum voor jongeren waarin ze bijvoorbeeld voorlichting over loverboys krijgen. In het museum is „geen seks te zien. Er zijn geen afbeeldingen van blote vrouwen.” Wel worden „softerotische” beelden, „vergelijkbaar met een videoclip op MTV”, vertoond.

Kunt u zich voorstellen dat ouders hun kinderen niet naar het museum willen sturen?

„Ik weet dat die opvatting leeft, maar ik vind die niet verstandig. Maak ook kinderen de realiteit van prostitutie duidelijk. Wij zijn geen museum ter promotie van prostitutie, en ook geen anti-
prostitutiemuseum.”

Is prostitutie moderne slavernij?

„Het is absoluut waar dat gedwongen prostitutie voorkomt. Die moet zo snel mogelijk worden uitgebannen. In het museum is ook aandacht voor mensenhandel. Te zien is hoe vrouwen van dansscholen uit het Oostblok onder valse voorwendselen 
naar Nederland worden gelokt en hier achter de ramen terecht­komen. We willen dat mensen zich bewust worden van die negatieve zaken. Iedere keer dat er een prostituee onvrijwillig werkt, is dat een schande.”

CU-Kamerlid Segers stelt dat verreweg de meeste prostituees tegen hun wil werken.

„Dat is heel moeilijk te zeggen. Het is ook afhankelijk van de vraag wat je precies onder vrije wil verstaat. Ik hoor percentages van 10 tot 90 procent. Feit is wel dat iemand als de Amsterdamse burgemeester Van der Laan zegt dat er ieder etmaal in Amsterdam een paar honderd mensen binnen de prostitutiesector worden verkracht. Maar er zijn ook prostituees die uit overtuiging en met plezier hun werk doen.”

Wat vindt u van de opvatting dat prostitutie strijdig is met de Bijbel?

„Mijn leven wordt niet geleid door de Bijbel. Prostitutie is voor mij niet per definitie slecht. Ik wil geen makkelijk oordeel vellen, in de trant van: Prostituees zijn gevallen, vieze vrouwen. Prostituees kunnen gehandicapten helpen, of mensen die geen relatie durven aan te gaan.”

Bestaat het gevaar dat met een museum prostitutie wordt geromantiseerd?

„Dat geloof ik niet. Van de peeskamer die je in het museum ziet, word je niet heel vrolijk. Het is een oud, vies, onverzorgd kamertje.”

Frits Rouvoet (broer van voormalig CU-leider Rouvoet), die vanuit christelijke principes prostituees helpt, nam al een kijkje in het prostitutiemuseum. Hij is er „niet negatief” over. Al zal hij er niet zomaar „reclame voor maken.” „Confronterend is dat je erbij wordt bepaald hoe vrouwen zich bekeken moeten voelen.” Hij vindt het jammer dat het museum midden op de Wallen ligt. „Ik zou het museum aan de rand van het wallengebied plaatsen, zodat mensen niet over de wallen hoeven. Ik zou mensen na hun bezoek graag nog een kwartier willen spreken over prostitutie.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer