Binnenland

Gehandicapteninstellingen vrezen plaatsgebrek

UTRECHT. Instellingen voor gehandicaptenzorg verwachten dat ze dit jaar niet genoeg plaats meer hebben voor cliënten. Ze krijgen te weinig geld om aan de vraag te voldoen.

Redactie binnenland
5 February 2014 10:22Gewijzigd op 15 November 2020 08:38
Foto ANP
Foto ANP

Dat meldde de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland woensdag. Volgens de VGN verwacht 60 procent van de zorginstellingen dit jaar in de knel te komen, bijvoorbeeld op het gebied van dagbesteding, begeleiding en persoonlijke verzorging. De vereniging vroeg de 165 aangesloten instellingen naar hun ervaring met het budget dat zorgverzekeraars verstrekken.

„Zorgkantoren lopen vooruit op toekomstige ontwikkelingen, waardoor de zorg op slot dreigt te raken”, reageert bestuurder Bram Prins van Adullam, een van de reformatorische stichtingen voor gehandicaptenzorg. „We hebben al twee jaar te maken met wachtlijsten omdat de zorgkantoren geen budget voor uitbreiding meer geven. Daar komt bij dat vanaf 2015 de financiering van de zorgzwaartepakketten 1 en 2 –dat zijn de cliënten met een lichtere verstandelijke beperking– wordt overgeheveld van het Rijk naar de gemeenten. Deze overgang gaat gepaard met een bezuiniging van 25 procent op de budgetten.”

Ook wat de vervoerskosten van de cliënten betreft, heeft Adullam te maken met forse bezuinigingen, stelt Prins. „Maar vooralsnog houden we het vervoer betaalbaar. Veel van onze cliënten wonen op de locatie waar ze ook dagbesteding volgen. Als cliënten wel van de ene naar de andere plaats moeten, gebeurt het vervoer veelal door vrijwilligers. Daardoor zijn de kosten lager dan gemiddeld. Bovendien hebben we een trouwe achterban die met giften, collectes en acties bijdraagt in de kosten.”

Prins verwacht problemen met het afbouwen van de toeslag voor cliënten met een ernstige verstandelijke beperking. „Dan gaat het over mensen die zeer intensieve zorg nodig hebben. Zij krijgen daar nu extra budget voor. Als die vergoeding minder wordt of zelfs vervalt, komt deze zorg onder druk te staan.”

Daar sluit Gerda de Pater, lid van de raad van bestuur van Siloah, zich bij aan. „Vooral de snelheid van de ontwikkelingen baart zorgen. Zijn we er als instellingen wel klaar voor om met minder geld goede zorg te blijven leveren? Tegelijk is het een positief punt dat we nog meer moeten nadenken over de inzet van familie, vrijwilligers en mantelzorgers. Daar komen we vandaan.”

Bestuurder dr. Klaas Ruitenberg van De Schutse verwacht vooral problemen voor cliënten die thuis wonen en dagbesteding volgen. „Gemeenten gaan deze extramurale zorg betalen vanuit de WMO en bepalen op grond van keukentafelgesprekken welke zorg er wordt vergoed. Dan kan het gebeuren dat een cliënt die nu de hele week dagbesteding heeft straks met de helft genoegen moet nemen. Samen met de tariefkortingen gaat dit problemen geven. Mijn vrees is dat deze cliënten tussen wal en schip zullen vallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer